De profvoetbaldroom van oud-AZ’er Djen van der Struis is nog steeds in leven

Djen van der Struis: ,,Met AFC ’34 doe ik een stap die nodig is om mijn droom waar te maken”
© Foto Rene Pop
Den Burg

Daar stond hij dan, elke week op een veld met volwassen mannen. Die, natuurlijk, geen enkel ontzag voor zo’n talentvolle jonge gast hadden. Djen van der Struis (16) verdroeg het fysieke van degradatievoetbal in de derde klasse niet. In de Onder 17 van AFC ’34 gaat hij verder zijn droom waar te maken.

Door een mindere periode, met weinig speeltijd in de jeugdopleiding van profclub AZ, verloor Van der Struis het enthousiasme voor voetbal. Hij keerde terug bij Texel ’94, de club waar hij de basis kreeg aangeleerd. Dat leek hem het beste: het plezier terugvinden in de nabijheid van zijn vrienden.

Hoe meer trappen hij kreeg van spelers die hem niet bij konden houden, hoe groter de drang werd om het eiland weer te verlaten. De hoofd opleidingen van AFC ’34 klopte aan. ,,Ik heb er serieus over nagedacht wat ik later wil worden. Het antwoord is nog steeds: profvoetballer. Met AFC ’34 doe ik een stap hogerop die ik nodig heb om mijn droom waar te maken.”

De terugkeer op Texel had hij nodig om tot dat besef te komen, denkt hij. ,,Ik kon mijn vrienden weer zien, plezier beleven aan voetbal. Juist doordat ik deze stap heb genomen, is het weer gaan kriebelen om voor mijn kans te gaan als profvoetballer.”

Sinds bekend is dat hij naar Alkmaar vertrekt, traint hij aan de hand van een programma dat zijn nieuwe coach hem voorschrijft. ,,Het gaat er bij AFC natuurlijk wat professioneler aan toe. Bij Texel zagen ze ook wel dat ik nog steeds ambities had. Ze vinden het jammer dat dit nu gebeurt, maar hadden het ook zien aankomen. Het was niet altijd even leuk om fysiek te worden aangepakt, maar het heeft me wel sterker gemaakt. Ik durf makkelijker een duel met een tegenstander aan te gaan.”

Dat hij zijn voetbaldroom weer gaat nastreven, houdt in dat Van der Struis straks drie keer in de week met de laatste boot van Den Helder naar Texel moet na trainingen. Met zijn vrienden zal het contact automatisch minder worden. Maar hij weet waar hij het voor doet. ,,Ik wil terug op de radar zijn. En zo snel mogelijk een kans afdwingen bij een profclub. Ik hoop als controlerende middenvelder, maar ik kan op meerdere posities uit de voeten.”

Komend seizoen gaat Van der Struis ook hoger voetballen in de zaal. Hij speelde afgelopen jaar bij ZDH. Zaalvoetbal beviel hem wel. Bij Texel ’94 begint de jongeling in eerste instantie in het tweede team.

,,Toen ik met mijn vrienden bij ZDH ging zaalvoetballen, smaakte het snel naar meer. Maar bij Texel hebben we bewust besloten om het eerst bij het tweede aan te kijken. Het niveauverschil is anders ineens wel heel erg groot. Ik kan hier gewoon lekker aankijken of ik goed genoeg ben.” Om er uiteindelijk voor te zorgen dat hij, na meerdere stappen achteruit, weer een grote stap vooruit kan zetten.

Meer nieuws uit Sport Schagen

Meest gelezen