Premium

Dubbel gevoel bij zwemmer Ferry Weertman uit Naarden na verloren WK-titel: ’Ik ben hier even goed op mijn plek gezet’

Dubbel gevoel bij zwemmer Ferry Weertman uit Naarden na verloren WK-titel: ’Ik ben hier even goed op mijn plek gezet’
Ferry Weertman.
© Archief EPA.
Yeosu

Zijn bestaan als marathonzwemmer speelt zich dagelijks urenlang af in het water, soms tot vervelens toe. Voor iemand die zich tot dinsdag regerend Europees, wereld- en olympisch kampioen mocht noemen op de tien kilometer, is het soms evenwel goed om met beide benen op de grond te staan. Na zijn eerste race op het WK in Zuid-Korea gebeurde dat niet alleen letterlijk, ook figuurlijk. Toch reageerde Ferry Weertman niet al te teleurgesteld na zijn zevende plaats, goed voor een olympisch ticket.

,,Ik ben hier even goed op mijn plek gezet’’, zei Weertman na de onoverzichtelijke strijd, die een opmerkelijke trend aantoonde in de sport die sinds 2008, toen Maarten van der Weijden zegevierde, op de olympische kalender staat.

Was de tien kilometer op de Spelen van Peking, Londen en Rio vooral het terrein van avonturiers die overal ter wereld lachend tussen kwallen, drijvende koelkasten en de inhoud van open riolen laveerden, in Tokio lijkt de concurrentie volgend jaar ook te komen van langebaanzwemmers die de 1500 meter vrije slag tot hun specialisme mogen rekenen.

Lees ook: Ferry Weertman uit Naarden kan WK-titel niet behouden, maar heeft ticket voor Tokio [video]

Niet voor niets ging de zege in Yeosu naar de Duitser Florian Wellbrock, de regerend Europees kampioen over dertig banen borstcrawl.

Hoe snel het kan gaan in de wereld van het openwaterzwemmen, leerde een snelle blik in de geschiedenisboeken. Drie jaar geleden, tijdens de Olympische Spelen van Rio, kwam de toen pas 18-jarige Wellbrock nog als nummer 32 aan op het veelbezongen strand van de Copacabana.

Weertman op zijn beurt tikte in de Atlantische Oceaan een fractie van een seconde eerder aan dan de Griek Spiros Gianniotis, zo bleek na fotofinish.

Hopelijk, zei Weertman na afloop, kan hij over ruim twaalf maanden in Japan die stunt nog eens herhalen.

,,Het verdedigen van mijn olympische titel is belangrijker dan het prolongeren van mijn wereldtitel’’, zo klonk het voorafgaand aan het WK. Het gebruikelijke motto, gaan voor een plak, werd op voorhand bijgesteld: vooral niet blindstaren op een plek op het podium. ,,We moeten vooral het koppie erbij houden en dat olympische startbewijs binnenhalen.’’

Het bleken woorden die getuigden van een vooruitziende blik. Geen moment kwam Weertman voor de kust van Yeosu lekker in de wedstrijd. Met nog twee ronden voor de boeg besefte hij dat het een bijzondere dag zou worden.

Voor het eerst sinds de Europese titelstrijd van 2014 in Berlijn stapte hij met lege handen uit het water. Slechts een goede uitvoering van Plan B, kwalificatie voor Tokio 2020, kon zijn dag nog redden.

Weertman slaagde in de opzet bij de eerste tien te eindigen, al ging dat niet helemaal van harte. ,,Normaal gesproken schuif ik halverwege de wedstrijd bijna vanzelf naar voren, maar vanwege het gedrang slaagde ik daar vandaag niet in. Het is mentaal heel zwaar wanneer je merkt dat de eerste of tweede plaats er niet in zit. Toch moest ik scherp blijven, anders had die plek bij de top-10 er ook niet ingezeten. Gelukkig is dat wel gelukt.’’

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen