Stolpbewoner eist geld na ’schade door ovonde’

Verkeer verlaat de ovonde in Opmeer, op de achtergrond de stolp van Klaas de Maijer die volgens hem scheuren opliep bij de aanleg ervan.© Foto Holland Media Combinatie

Coen van de Luytgaarden
Hoogwoud

Stolpboerderij De Zevensprong aan de Langereis nummer 7 in Hoogwoud heeft ruim een ton schade geleden door de aanleg van de ovonde.

Dat stelt stolpeigenaar Klaas de Maijer die financiële schade claimt bij de gemeente Opmeer. De Maijer eist 110.000 euro genoegdoening ’en anders extra bouwkavels voor woningbouw’. Dat blijkt uit correspondentie met het college van Opmeer.

De Maijer zelf wil niet praten met de pers. Diens vrouw Trudie wimpelt een verzoek af. ,,Ik heb er geen tijd voor.’’ Volgens veehouder en buurman Piet Benit die aan de andere kant van de ovonde woont, zijn er door heiwerkzaamheden voor de ovonde scheuren ontstaan in de muren. Ook de vloer is volgens hem ernstig verzakt. ,,Ik heb het zelf geconstateerd. Er zitten duidelijk scheuren in de muren en de vloer zakt. Aan die kant hebben ze extra grond aangevoerd en daardoor is de druk flink toegenomen.’’

Benit woont aan de Langereis nummer 6 in stolpboerderij De Zonnehoeve die aanmerkelijk verder van de ovonde vandaan ligt. ,,Toch kun je bij mij ook de gevolgen zien. Op zolder is de verf van de balken gescheurd en er zullen vast wel extra scheurtjes in de muren zitten.’’ Desondanks claimt hij geen schade. ,,Tegen de overheid is het vechten tegen de bierkaai. Je krijgt geen poot aan de grond. Als je er iemand op aanspreekt, blijkt de persoon die je moet hebben al weer overgeplaatst en niemand herinnert zich meer wat. Het is altijd duwen en trekken en er komt geen gang in.’’

Stolpboerderij De Zevensprong, waar zoon Iwan een bedrijf in tweedehands auto’s exploiteert, dateert uit 1935 en staat te boek als ’enkele stolp’. Zo blijkt uit gegevens van de beeldbank op de site van Vrienden van de Stolp. Volgens deze informatiebron werd deze stolpboerderij in 1980 herbouwd, ’na de aanleg van de A.C. de Graafweg’. Architectonische bijzonderheden herbergt De Zevensprong niet. Aan de zuidzijde is een opvallende erker ingebouwd. Verder staat er een paardenstal aan de achterkant en lopen er paarden in het bijbehorende weilandje, parallel aan de A.C. de Graafweg.

Naar aanleiding van De Maijer’s klachten heeft een onafhankelijk adviesbureau inmiddels gedetailleerd onderzoek verricht.

Wijzigingen

De eindrapportage concludeert dat ’de gemeente geen tegemoetkoming in planschade hoeft te betalen en wijst het verzoek af’. Belangrijkste argument voor de afwijzing van schade is, dat ’er nou eenmaal wijzigingen aan wegen plaatsvinden en dat die voorzienbaar zijn’.

De vorig jaar opgeleverde ovonde vormt een belangrijke schakel voor het forenzend verkeer. Het verkeersplein ligt deels in Opmeer, Heerhugowaard en Hollands Kroon.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen