Premium

Poging om Japanse duizendknoop uit te roeien in Binnenduin Beverwijk

Poging om Japanse duizendknoop uit te roeien in Binnenduin Beverwijk
De grond in Binnenduin wordt gezeefd.
© Foto Siem Weterings
Beverwijk

In de strijd tegen de Japanse duizendknoop is in de Binnenduin in Beverwijk is een kavel van 2000 vierkante meter afgegraven. Daar woekerde de verwoestende plant die zelfs schade aan leidingen en huizen kan veroorzaken.

De Japanse duizendknoop is een van vier plantensoorten die niet in Beverwijk thuishoren en bestreden moeten omdat ze schade aanrichten.

De andere soorten zijn de reuzenberenklauw, de ambrosia en reuzenbalsemien. Maar de grootste overlast veroorzaakt de duizendknoop.

Op de bouwkavel in de Beverwijkse wijk worden huizen gebouwd. Dat is pas later, vandaar dat de duizendknoop nu weggehaald kon worden. Dat is geen kwestie van even snoeien. De plant moet met wortel en al echt uitgeroeid worden, wil je ’m niet meer terugkrijgen.

De grond is in Binnenduin tot zeventig centimeter afgegraven. Vervolgens is het materiaal gezeefd. Alles wat in de zeef bleef hangen, is afgevoerd. Wat door de zeef viel, is elders op het terrein uitgespreid op plastic.

Dat zand blijft daar twee plantseizoenen liggen. Dat is ongeveer een periode van een jaar. Ondertussen wordt het terrein en ook de kavel in de gaten gehouden. Om de zoveel weken wordt er gekeken of ’het kreng’ weer zijn kop opsteekt. Dan wordt de plant meteen weggehaald.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen