Premium

’Te hoge spanning op stroomnet in Wieringermeer door teruglevering zonnepanelen en windturbines’

’Te hoge spanning op stroomnet in Wieringermeer door teruglevering zonnepanelen en windturbines’
Wieringerwerf

Windturbines en zonnepanelen zorgen onder meer voor hogere (piek)spanning op het 10 kilovolt-middenspanningsnet in de Wieringermeer. Dat zegt onderneemster Hanneke Meskers, die samen met haar man Wout kwekerij De Oosterkwel aan de Oosterterpweg bij Wieringerwerf runt.

Ze vreest brand door kortsluiting in apparatuur. ,,Er zijn dit jaar al twee frequentiemeters ter waarde van drie mille kapot gegaan.’’

Volgens Meskers (geen directe familie van wethouder Theo Meskers van Hollands Kroon) werd zij begin dit jaar door een installateur gewezen op de hoge spanning op het stroomnet. ,,Wij hadden een spanning van rond de 260 volt en dat is niet bevorderlijk voor de computers, motoren, kachel en frequentieregelaars et cetera in ons bedrijf. Daarop hebben we contact gezocht met netbeheerder Liander. Er werd geconstateerd dat over het algemeen de netspanning hoog was en bij ons zeer hoog.’’

Volgens Meskers is dat het gevolg van de teruglevering van stroom uit zonnepanelen en windturbines op het middenspanningsnet.

Navraag bij Liander biedt niet gelijk duidelijkheid. De zaak wordt uitgezocht. Bij Hollands Kroon zijn geen andere klachten bekend.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen