Expoost #2 toont foto’s en beelden: Gouden Eeuw met een knipoog

De Waag gezien door een smartphonevenster (Hilda van den Burgt)© Foto HMC / Eric Molenaar

Eric Molenaar
Hoorn

Fotografen uit Hoorn en omgeving die de Gouden Eeuw als thema krijgen, kunnen zich in eigen stad natuurlijk helemaal uitleven. Fotoclubs Zoemmm, Fotowerkgroep Hoorn, ImageHoorn en Fotovrienden Westfriesland exposeren hun visie in Roode Steen 15, in pop-up museum Expoost.

Expoost #2 is een inspirerende tentoonstelling. Deze week nog (gratis) te zien: woensdag tot en met zondag 13-17 uur.

Aan de wanden van het voormalige Rozenkruizerspand hangen uiteraard ook foto’s van VOC-museumschip Halve Maen. Maar ook stillevens in stijl, waarbij foto’s soms zo zijn bewerkt dat het warempel olieverfschilderijen lijken, met craquelé en al.

Havengezicht Hoorn (Aad Trompert)© Foto HMC / Eric Molenaar

Fraaie beelden uit de Enkhuizer Librije van Kirsten Scholten, een bijzonder Hoorns havengezicht van Aad Trompert en de Hoofdtoren, weerspiegeld in de ruitjes van een 17e-eeuws pand aan de Veermanskade (Hans Pont).

Nieuwe Gouden Eeuw

Playmobil bij de Oosterpoort (Daniëlle Kool)© Foto HMC / Eric Molenaar

Fotoclub ImageHoorn heeft besloten een andere benadering te kiezen: De Gouden Eeuw met een knipoog. Dat levert onder meer oprukkend Playmobil bij de Oosterpoort op (Daniëlle Kool) en De Waag gezien via een smartphonevenster (Hilda van den Burgt). Want, stelt ImageHoorn, leven we niet in een nieuwe Gouden Eeuw?

Oprijzende appel van George van Heeteringen.© Foto HMC / Eric Molenaar

In samenwerking met Stichting In Den Beginne is de grote tuin achter het pand ingericht als beeldentuin. De West-Friese beeldhouwers/kunstenaars Aart Prins en George van Heeteringen en de Haagse Lydia Hofland-Visser uit Den Haag zijn de eerste die hier exposeren. Van aaibaar gepolijst hardsteen tot metalen liefdesuitingen en van wervelend brons tot een reusachtige appel die vanuit de grond oprijst.

Dress, bronzen plastiek van Aart Prins.© Foto HMC / Eric Molenaar

Veel drukker

In een zaaltje is een korte documentaire te zien over een onderzoek naar wat inwoners van Hoorn vroeger dachten over de Roode Steen en wat ze er nu van vinden.

Joke van der Meij van de stichting Hoorn Kunst & Cultuur, die samen met In den Beginne de Expoost-tentoonstellingen organiseert, is opgetogen over de belangstelling. In tweeënhalve maand kwamen er al meer dan 4000 bezoekers. ,,Het is hier veel drukker dan in het pand van het Affichemuseum waar we eerst zaten. Het pand ligt aan de Roode Steen, in de loop, en nodigt uit om naar binnen te gaan.’’

Zilveren Camera

De volgende Expoost tentoonstelling, Expoost #3, staat in het teken van de Zilveren Camera, de belangrijkste journalistieke fotowedstrijd in Nederland. Expoost #3 toont van 27 juli tot en met 1 september circa 200 prijswinnende foto’s en reportages. De organisatie achter de Zilveren Camera wilde volgens Hoorn Kunst & Cultuur zelf graag weer naar Hoorn komen. Vorig jaar was de vorige editie van de Zilveren Camera aanleiding voor de start van de Expoost-tentoonstellingen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen