Premium

De brandweer kan er niet langs - als het moet, rijden ze je spiegels eraf

De brandweer kan er niet langs - als het moet, rijden ze je spiegels eraf
Brandweermannen Frans Boeschoten (rechts) en Kevin Boogerd (links) delen een gele kaart uit aan een hinderlijk geparkeerde auto.
© Foto Ella Tilgenkamp
Zaandam

Het is vaak een kwestie van onwetendheid, maar dat maakt het niet minder gevaarlijk: slordig geparkeerde auto’s die hulpdiensten hinderen. Daarom schuift de brandweer in de regio Zaanstreek-Waterland sinds deze week gele kaarten onder de ruitenwissers in zogenaamde ’hotspots’

,,Kijk daar staat er al een’’, wijst brandweerman Frans Boeschoten. Een donkere personenauto staat met beide banden uit het parkeervak, waardoor Boeschoten met zijn wagen de Burgemeester van Ordenstraat niet meer in komt.

Hij rijdt in een zogenaamd ’redvoertuig’ van 10,5 meter lang en 2,5 meter breed. Bovenop een uitschuifbare ladder om mensen uit hun brandende huis te redden of per brancard uit hun woning te tillen. ,,Als de vuilnisauto niet door je straat kan rijden, kunnen wij er zéker niet doorheen.’’

Drama

Ook de Irisstraat en Anemoonstraat in Koog aan de Zaan zijn berucht. ,,Vooral in de avonden en in het weekend als mensen thuis zijn van hun werk is het een drama’’, zegt bijrijder Kevin Boogerd.

Als ze tijd hebben, tillen de brandweerlieden op spierkracht de auto’s aan de kant of rijden om.

,,Maar als elke seconde telt, moeten we soms doorrijden.’’ Met afgebroken spiegels en krassen tot gevolg. Dat gebeurt zo’n vijf tot tien keer per jaar, zegt Frank Kuntz, hoofd Incidentbestrijding bij de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.

Vervelend voor de auto-eigenaren, maar ook voor de betrokken brandweerlieden. Die moeten achteraf een rits formulieren invullen om zich te verantwoorden.

Autoruit inslaan

Vooral foutparkeerders in krappe straatjes van oude stadscentra zijn problematisch, zegt Kuntz. De 23 brandweerposten in de regio gaan actief kaarten uitdelen in hotspots Zaanstad, Landsmeer, Monnickendam, Purmerend en Marken.

Op laatst genoemde schiereiland sloegen politieagenten tijdens een grote brand op 31 mei noodgedwongen een ruit in om een auto weg te kunnen duwen die aan de smalle Kets een kraanwagen van de brandweer blokkeerde. Dit weekend zijn op Marken de eerste gele kaarten uitgedeeld.

,,Het is vaak onwetendheid, mensen denken er niet over na’’, zegt Kuntz. ,,Maar in tegenstelling tot de politie kunnen wij bij een uitslaande brand niet even om de hoek parkeren. We moeten tot de deur kunnen komen.’’

,,Bij calamiteiten zijn de eerste minuten van levensbelang. Geef hulpdiensten de ruimte. Parkeer zo dat hulpverleningsvoertuigen erlangs kunnen’’, staat op de gele kaart. Alle blusvoertuigen in de regio krijgen een stapeltje kaarten mee.

De gemeente Landsmeer heeft in samenwerking met de brandweer afgelopen april ook eigen gele kaarten uitgedeeld. De gemeente Purmerend start daar deze week mee.

Meer nieuws uit Zaanstreek