Burgemeester en pastoor planten zonnebloemen bij Vituskerk in Hilversum voor MH17-slachtoffers

Burgemeester Pieter Broertjes en patoor Jules Dresmé planten zonnebloemen uit Oekraïne bij de Vituskerk.© foto ANP

Susanne van Velzen
Hilversum

Met blote handen en op de knieën in hun nette pakken plantten burgemeester Pieter Broertjes en pastoor Jules Dresmé maandagochtend in de tuin van de Vituskerk in Hilversum zonnebloemen uit Oekraïne. De knalgele bloem is de afgelopen jaren het symbool geworden van de herdenking van de slachtoffers van de ramp met de MH17. Woensdag is het vijf jaar geleden dat het toestel boven Oekraïne uit de lucht geschoten werd. Het vliegtuig kwam neer in een veld met zonnebloemen.

Een paar jaar geleden verzamelde Australiër Paul McGeough in het rampgebied zaden van zonnebloemen en gaf een deel aan de vader van de omgekomen Quinn Schansman uit Hilversum. Via burgemeester Broertjes zijn de zaden in Pinetum Blijdestein beland waar ze vervolgens opgekweekt zijn.

Op verschillende plekken in Hilversum staan sinds vorige week weer tientallen bakken met zonnebloemen. Zo herdenkt Hilversum de slachtoffers onder wie vijftien inwoners van de eigen gemeente.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook het MH17-herdenkingsmonument in het Dudokpark bestaat uit zonnebloemen. Een koperen bloem voor ieder slachtoffer uit Hilversum.

De namen van de omgekomen inwoners staan op een stenen bankje bij het monument. Op deze plek vindt woensdagochtend ook de jaarlijkse openbare herdenking van de vliegramp plaats.

Lees ook: Weer Oekraïense zonnebloemen bij herdenking MH17 in Hilversum

Het plaatsen van de zonnebloemen gebeurt in ieder geval tot 2023 jaarlijks. De traditie wordt door de inwoners van Hilversum heel erg gewaardeerd. Op social media spreken ze hun waardering uit voor het mooie gebaar van de gemeente.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen