45000 bezoekers voor Volendams Museum

Impressie van Volendams Museum.© Foto Volendams Museum

Ron Amesz
Volendam

Met 45000 bezoekers heeft het Volendams Museum in 2018 een recordaantal belangstellenden over de vloer gehad. Dat blijkt uit het jaarverslag. Volgens samensteller Wim Keizer komt dit vooral door de toename van touringcars met ouderen en bezoekers met een beperking.

Juist vanwege de interesse van die laatste groepen is er grote zorg over de bezoekersaantallen voor volgend jaar. Door een maatregele van de gemeente Edam-Volendam mogen bussen niet meer direct bij het museum aan de Zeestraat stoppen, maar moeten de passagiers op het parkeerterrein worden afgezet, waarna ze op eigen gelegenheid naar het museum moeten. Lastig voor mensen met rolstoelen en rollators, aldus Keizer.

Het Volendams Museum en het Sigarenbandjesmuseum maaktem in 2018 de stemmen los met exposities als ’Visserij en Klederdracht door de eeuwen heen’en ook de uitgifte van Volendamse stambomen was een ongekend succes. De namen van 23.000 Volendammers en meer dan 5.000 gezinnen zijn in kaart gebracht. Bezoekers kwalificeren de beide musea met een waardering van 8,2. Het onderbrengen van het Volendams erfgoed is in het verleden vooral een zaak van honderden vrijwilligers geweest.

In een korte toelichting op het jaarverslag zegt Keizer, dat hij hoopt dat de perikelen rond de touringcars snel is opgelost. Hij ervaart de tegenwerking op dit moment als ’het ongegunde brood dat het meest gegeten wordt’ en hoopt dat ook anderen in het succes van het museum kunnen delen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.