Vierde Acon-crossdag is opwarmer voor NK stockcars

Er moet veel gesleuteld worden op een Acon-dag. Zoals hier aan de F1-wagen van Breezander Dennis Tesselaar.
© Foto Marc Moussault
Sint Maarten

Het werd een racedag zoals het weer was. De grijze wolken pakten zich veelvuldig samen boven het Acon Cross-terrein. En dat bleek later ook figuurlijk te kloppen.

De finales werden uiteindelijk toch voltooid. ,,In samenspraak met de familie is besloten om de wedstrijd vandaag toch af te maken”, vertelde Wilco Rijlaarsdam van de Acon-organisatie.

Een toeschouwer was kort daarvoor onwel geworden en overleed enige tijd later. De betreurde was een oom van Kevercoureur Johan Louwe, die net voor de start van de keverfinale werd weggeroepen. De wedstrijd lag daarna lange tijd stil, met veel onzekerheid over hoe het verder zou gaan.

,,Uiteindelijk hebben de keverrijders onderling besloten de finale te laten schieten en een ereronde te rijden voor de oom van Johan”, verduidelijkte Rijlaarsdam.

Die finale zal ook niet meer worden ingehaald. Het strakke schema van de Acon-manches biedt daar sowieso weinig ruimte toe en daarnaast is het ook nooit een zekerheid dat dezelfde rijders ook over een maand weer allemaal aan de start zullen staan.

Sobere omstandigheden

Na de afgeblazen kevermanche werden de overige finales wel afgewerkt, zij het in iets soberder omstandigheden. De prijsuitreiking en ereronde op de baan werden geschrapt. De winnaars kregen de bloemen pas na afloop uitgereikt.

De reguliere afsluiter was als altijd de Formule 1-race. Een race die vooral gezien moest worden als een voorbode van de grote finale op 11 augustus. Dan is immers het circuit bij Sint Maarten plaats van handeling van het NK.

Het zou wel eens een tweestrijd kunnen worden tussen twee vrienden uit Drenthe. Regerend kampioen Koen Maris en huidig Acon-kampioen Edwin Ploeg zijn op voorhand de twee grootste favorieten. Maris kende in ieder geval een ogenschijnlijk sterke generale, want hij ging het snelste rond in de eindstrijd.

Uiteindelijk moest de inwoner uit Roderwolde toch de eindzege aan Jacob de Vries laten. Zonder dat De Vries daarbij de geblokte finishvlag zag overigens. Maris werd aanvankelijk als winnaar geklasseerd, maar na de herkeuring werd iets onreglementairs aan zijn wagen aangetroffen en zijn naam uit de einduitslag geschrapt.

Jacob de Vries was niet de enige winnaar met die achternaam op wat traditioneel geldt als de rustigste van de zes Acon-meetings. Jan de Vries was de enige winnaar die nog wel op de baan gehuldigd werd. In de Vrije Standaardklasse voelde hij de hete adem van Laurens Slik in de nek, maar hij hield stand tot aan de streep. De met de klok meerijdende Saloonstockcars, een gastklasse dit kalenderjaar, kregen een winnaar in Kevin Oonk, die met ruim verschil de overwinning binnensleepte.

Nederlands kampioen Charl Lakeman blijkt bij de rodeoklasse aan een topseizoen bezig. Ook nu was hij duidelijk de sterkste en inmiddels heeft hij ook een ruime voorsprong in de puntenstand.

Meer nieuws uit Sport Schagen

Meest gelezen