Premium

Amerikaanse organist Allen vooral met Bach in zijn element in Grote Kerk Edam

Amerikaanse organist Allen vooral met Bach in zijn element in Grote Kerk Edam
De Amerikaanse organist Patrick Allen vertoeft jaarlijks in ons land om concerten te geven.
© Foto Han Giskes
Edam

In de zomer zijn er weer de wandelconcerten in Edam. Om de veertien dagen een gratis orgelconcert in de Grote Kerk. In totaal zijn het er vijf. Zondag vond de aftrap plaats met een optreden van de Amerikaanse organist Patrick Allen. Een organist verbonden aan de Grace Church op Broadway in New York. Voor orgelliefhebbers is hij geen onbekende.

Jaarlijks vertoeft hij in ons land om concerten te geven, onder andere in de Westerkerk van Amsterdam. Zijn binding met Nederland is niet verwonderlijk. Hij heeft ooit nog eens samengewerkt met de befaamde organist Gustav Leonardt en zanger Max van Egmond.

Het eerste wandelconcert vond dus plaats tijdens Frankrijks nationale feestdag Quatorze Juillet, waarin de bestorming van de Bastille in 1789 wordt gevierd. Reden om er het etiket op te plakken ‘Paris est une fête’.

Inderdaad staat er veel Franse muziek op het programma, maar geen muziek die gecomponeerd is in dat roemruchte jaar. Voornamelijk muziek uit de zeventiende eeuw en bovendien ook werk van Purcell, Buxtehude en Johann Sebastian Bach.

De binding van die componisten met Frankrijk is vaag. Ook klinkt de muziek die tot klinken wordt gebracht niet bepaald jubelend feestelijk. De composities van de Grigny, Couperin en Marchand zijn eerder meditatief van aard en vaak met een religieuze achtergrond wat nogal bevreemdend is vanwege de weinig christelijke instelling van het regime dat op de revolutie volgde.

Wanneer men die discrepantie negeert viel er veel te genieten van het spel van Allen. Hij laat het orgel van de bouwers Barend Smit en Matthijs Verhofstad klinken waarin het uitblinkt: een weinig verdoezelende klank. Bepaald niet warm van toon, maar wel helder en inzichtelijk zoals het een barokinstrument betaamt.

Hoogtepunt van het concert met een Franse inslag was opmerkelijk genoeg het afsluitende Pièce d’Orgue van Bach. De Franse titel doet vermoeden dat er toch een verband is met het feestvierende land. Enige toelichting was daarop niet overbodig geweest (sowieso op het hele programma). Men hoorde toch vooral de meesterhand van de Duitse componist. Allen trok alle registers open voor een magistrale en overdonderende uitvoering van dit werk. Allen leek toch vooral met Bach het meest in zijn element.

Het volgende wandelconcert is op 28 juli. Dan zal Jos van der Kooy van de partij zijn. Bepaald een grootheid in ons orgelland.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen