Tienkamper Rik Taam (De Rijp) dertiende op ’slecht en mentaal zwaar’ EK -23

Tienkamper Rik Taam (De Rijp) dertiende op ’slecht en mentaal zwaar’ EK -23
Rik Taam stelde teleur op het EK -23.
© Archieffoto ANP
Atletiek

Het EK onder 23 jaar in het Zweedse Gävle is voor Zaanland-atleet Rik Taam een teleurstelling geworden.

Mede door het missen van de aanvangshoogte bij polsstokhoogspringen kwam de tienkamper niet verder dan 6939 punten, waarmee hij dertiende werd. ,,Slecht en mentaal zwaar”, kenschetste Taam zijn optreden in Zweden. ,,Ik miste scherpte en bij een aantal onderdelen ook vertrouwen. Alleen de 1500 meter en discuswerpen gingen redelijk.”

Een verklaring zocht hij in de voorbereiding, die niet vlekkeloos verliep. ,,Eind maart kreeg ik last van mijn bovenbeen. Dat heeft zo’n acht weken geduurd. Veel onderdelen kon ik niet voluit trainen. Of ik niet beter thuis had kunnen blijven? Nee, de trainingen gingen de laatste tijd juist goed.”

Bij het missen van de aanvangshoogte bij polsstokhoogspringen speelde vertrouwen een grote rol. ,,Juist omdat ik niet zoveel hierop heb kunnen trainen, wilde ik veilig springen. Dat pakte averechts uit.”

Na de eerste dag overwoog Taam, die sinds dit voorjaar op Papendal bij Ronald Vetter en Thijs Ros traint, het bijltje erbij neer te gooien. ,,Eigenlijk na het hoogspringen, het vierde onderdeel, al”, bekende hij. ,,Wat voor zin heeft het, vroeg ik me af. Na een goed gesprek met de begeleiders besloot ik door te gaan. Nu ben ik blij dat ik de tienkamp heb afgerond. Het geeft mijn trainers zinvolle informatie die we weer in de trainingen kunnen gebruiken.”

Prestaties: 100 meter 10,95, verspringen 6.91, kogelstoten 13.52, hoogspringen 1.91, 400 meter 49,50, 110 horden 15,25, discuswerpen 43.99, polsstokhoogspringen aanvangshoogte niet gehaald, speerwerpen 58,87, 1500 meter 4.33,18.

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons