Gewapend conflict Enkhuizen ging om geld, eigenaar De Compagnie wil horeca-ontzegging voor betrokkenen

Het gewapende conflict gebeurde vlak voor het volle terras van Herberg De Compagnie.© Archieffoto

Paul Gutter
Enkhuizen

Het gewapende conflict vrijdagavond in de Spoorstraat in Enkhuizen ging om geld. Het gebeurde vlak voor het terras van Herberg De Compagnie. Eigenaar Rick Post heeft camerabeelden afgestaan aan de politie. „Ik wil dat deze mensen een horecaontzegging krijgen.”

Het conflict ontstond rond 20.45 uur tussen twee oudere stellen en een groep jongeren. „Ik heb van mijn medewerkers begrepen dat er twee of drie bij ons in de zaak gezeten hebben”, aldus Post, die zelf op dat moment niet aanwezig was, maar die wel de camerabeelden heeft gezien. „Twee mensen waren het oneens, er ontstond een schermutseling en een van hen trok een vuurwapen.”

De politie werd gewaarschuwd en wist al snel de identiteit van de man te achterhalen. Verschillende politieauto’s en een helikopter werden ingezet, waarna de man niet veel later kon worden ingehouden bij zijn woning in Grootebroek. Het gaat om een 50-jarige Grootebroeker die op dit moment nog vastzit. „We houden hem binnen zolang als nodig is”, aldus politiewoordvoerder Roderick de Veen. Volgens omstanders zou bij de aanhouding ook een auto in beslag genomen zijn.

De man die bedreigd werd, verklaarde aan NH Nieuws dat het conflict ging over geld. „Heel West-Friesland krijgt nog geld van hem.” Ook zou de Grootebroeker hem het pistool tegen het hoofd gezet hebben. „Het hele terras zat vol, iedereen zag het. Mensen liepen snel weg en mijn vriendin begon te huilen. Ik ben weggerend en heb de politie gebeld.”

Lees ook: Grootebroeker trekt ’pistool’ in Enkhuizen en wordt aangehouden bij zijn woning

Aangifte

De politie wil nog steeds niet bevestigen dat het om een vuurwapen ging, wel dat de ’man aan het zwaaien was met iets dat op een vuurwapen leek’. De Veen: „We zijn nog mensen aan het verhoren en we hopen dat alles wat mensen tegen de media verklaren, dat ook tegen ons doen. In ieder geval een van de betrokkenen heeft aangegeven aangifte te willen doen van bedreiging. Verder zijn we nog steeds op zoek naar getuigen.”

Volgens eigenaar Rick Post van Herberg De Compagnie blijkt uit de camerabeelden duidelijk dat het om een vuurwapen ging. Maar of dat op iemands hoofd gezet is? „Er werd in ieder geval serieus gericht, die ander keek wel in de loop.”

Hij baalt ervan dat dit voor zijn deur gebeurd is en dat er klanten bij betrokken waren. „Dit kan bij elke horecazaak gebeuren, maar je zit er niet op te wachten. Het was een heel spektakel en bij mijn medewerkers is het ingeslagen als een bom. Maar het bizarste vind ik nog dat er mensen met een pistool over straat lopen. Ik wil dat de betrokkenen een horeca-ontzegging krijgen en hoop dat de politie me daarbij wil helpen. Veel meer kan ik niet doen.”

Getuigen en/of mensen met informatie over het incident kunnen contact opnemen met 0900-8844.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen