Huisarts met praktijk aan huis: Jan Sturris en Hanne Bergmeijer uit Berkhout vertegenwoordigers uitstervend soort

Huisartsenechtpaar Hanne Bergmeijer en Jan Sturris bij hun praktijk aan huis in Berkhout.© Foto Marcel Rob

Leo Blank
Berkhout

Jan Sturris (64) en zijn vrouw Hanne Bergmeijer (63) mag je met alle respect vertegenwoordigers noemen van een uitstervend soort.

Het huisartsenechtpaar kwam 26 jaar geleden volgens eigen zeggen in een ’gespreid bedje’ in Berkhout. De nog jonge Sturris, eerder opgeleid bij dokter Manshanden in Wognum, had bij een latere waarneming in De Goorn gehoord over de mogelijkheid in Berkhout.

Huisarts Samsom was op zoek naar opvolging voor zijn allround praktijk aan huis, waar ook kleine chirurgische ingrepen werden verricht, verloskundige handelingen werden gedaan én een eigen apotheek werd gerund. Hij werkte ook regelmatig op het consultatiebureau voor zuigelingen uit zijn eigen praktijk.

Lees ook: Afzwaaiende huisarts in West-Friesland vindt lastig opvolger

Lees ook: West-Friese Huisartsenvereniging: ’Centrale huisartsenpost legt grote druk op leden’

Na enkele maanden waarneming namen Sturris en Bergmeijer de woning met praktijk en de 2400 patiënten over. Van de apotheek bleef door gewijzigde regelgeving naderhand slechts een fractie over.

Huisartsenpost

Aanvankelijk werden weekenddiensten en vakanties geregeld met collega’s in Wester-Koggenland. Maar ’s nachts stonden ze er alleen voor. Tot in 2002 de Huisartsenpost West-Friesland van start ging en de acute medische zorg buiten reguliere werktijden door waarnemers én West-Friese huisartsen samen werd gewaarborgd.

Nu de jaren beginnen te tellen, kijken Sturris en Bergmeijer al enige tijd uit naar opvolging. Een waarnemer die vorig jaar een dag in Berkhout werkte kreeg het niet rond. ,,We hadden ook wel alles willen verkopen. Maar de jongere generatie wil niet meer bij de praktijk wonen”, begreep Jan Sturris.

Zelf ervoeren ze de combinatie wonen en praktijk als groot voordeel. Hanne: ,,Vooral toen de kinderen nog jong waren.” Haar man vult aan: ,,Wij konden daardoor pleegkinderen opvangen.”

Ze zien ook dat jonge collega’s, de meesten zijn vrouw, niet meer fulltime werken en opzien tegen de druk en verantwoordelijkheid van een eigen praktijk.

Tegen files in

Eind 2018 brachten ze onder meer via de Landelijke Huisartsen Vereniging onder de aandacht dat ze de praktijk willen overdoen. Het liep niet storm. ,,Onbegrijpelijk. Kandidaten uit Amsterdam kunnen daar blijven wonen, ze rijden tegen de files in”, aldus Sturris.

Gelukkig zat er tussen de paar sollicitatiebrieven een opmerkelijke kandidaat. Tamara de Weijer neemt inmiddels twee dagen waar en wil de praktijk in 2020 overnemen. Deze week was er overleg met Koggenland over een nieuwe praktijkruimte.

Jan Sturris en Hanne Bergmeijer zijn opgelucht als de overname rond komt. ,,We waren bang dat we in Berkhout het licht uit zouden moeten doen.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen