Premium

Wijkverpleging verlicht druk op huisartsen in Stede Broec

Wijkverpleging verlicht druk op huisartsen in Stede Broec
Grootebroek

In Stede Broec weten huisarts en wijkverpleging elkaar goed te vinden. Door krachten te bundelen wordt de plattelandsdokter een flink deel van het werk uit handen genomen.

Lees ook: Noord-Holland Noord scoort bijna hoogst met werkdruk huisartsen

Huisarts Marieke Poelma (40) runt in Grootebroek een praktijk van 2700 patiënten samen met één waarnemer voor drie dagen.

Uithoek

Daarnaast draait ze per jaar 32 diensten in de Huisartsenpost West-Friesland in Hoorn. ,,Ik zou graag een aantal van die diensten ’verkopen’ aan waarnemers. Maar dat lukt nauwelijks. De meesten wonen in Amsterdam, voor hen is West-Friesland een uithoek.”

,,De werkdruk is hoog. Ik woon in Schellinkhout. De vorige huisarts had de praktijk aan huis. Ik wil wonen en werken gescheiden houden. Zodat ik in de supermarkt geen patiënten tegen kom. Ik rijd in een kwartier naar de praktijk. Voor ernstig zieke patiënten ben ik er ook buiten normale werktijden”, aldus Poelma.

Ze vond de oplossing in een leeg pand, waarin ook een uitdeelpost van de apotheek is ondergebracht.

Longpatiënten

Ze draaide enige tijd geleden met Omring Thuiszorg een project voor longpatiënten. ,,Dat beviel zo goed dat we zochten naar uitbreiding.”

Met de toenemende vergrijzing en steeds meer ouderen die op zichzelf blijven wonen neemt de druk op medische zorg toe.

Om de huisarts te ontlasten, gaan de HBO-wijkverpleegkundigen van Omring in Stede Broec in een vroeg stadium langs bij patiënten. Het gaat vooral om mensen die extra zorg nodig hebben of deze juist mijden.

Intake

Omring-wijkverpleegkundige Sylvia Mantel uit Andijk is een van hen. ,,Via de huisarts ontvangen wij gegevens van de patiënt. Die moet daar toestemming voor geven. Wij doen de intake, brengen de zorgvraag in beeld en houden de vinger aan de pols.”

Als de patiënt achteruit gaat wordt de huisarts ingeschakeld. ,,Maar zij zijn de eerste ogen en oren. Ze kunnen situaties prima inschatten”, heeft huisarts Poelma ervaren.

Overigens werkt Omring ook samen met de andere huisartsen in Stede Broec.

Lees ook: Afzwaaiende huisarts in West-Friesland vindt lastig opvolger

Lees ook: Wijkverpleging verlicht druk op huisartsen in Stede Broec

Lees ook: Huisarts met praktijk aan huis: Jan Sturris en Hanne Bergmeijer uit Berkhout vertegenwoordigers uitstervend soort

Lees ook: West-Friese Huisartsenvereniging: ’Centrale huisartsenpost legt grote druk op leden’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen