Noord-Holland Noord scoort bijna hoogst met werkdruk huisartsen

Leo Blank
Hoorn

Uit onderzoek van instituut Vitel blijkt dat de werkdruk onder huisartsen in Noord-Holland Noord bijna het hoogst is in Nederland.

Van de huisartsen ervaart 94 procent een hoge werkbelasting. Slechts in twee andere regio’s valt de score hoger uit. Het gemiddelde in Nederland is 86 procent.

De verwachte instroom van huisartsen zal de komende tien jaar het laagst zijn in Noord-Holland Noord, samen met vijf andere regio’s (van de 28).

Lees ook: Huisarts met praktijk aan huis: Jan Sturris en Hanne Bergmeijer uit Berkhout vertegenwoordigers uitstervend soort

Lees ook: West-Friese Huisartsenvereniging: ’Centrale huisartsenpost legt grote druk op leden’

In dunbevolkte gebieden als de Kop van Noord-Holland is het helemaal moeilijk een praktijk draaiende te houden.

Dat heeft ook te maken met de relatief grote afstand tot Amsterdam waar de meeste huisartsen in opleiding studeren. Maar ook speelt mee het ontbreken van kwalitatief voldoende werk voor partners van toekomstige artsen.

Inkomsten

Door grote werkdruk en teruglopende inkomsten staat het water veel artsen tot de lippen, aldus Astrid van Heusden van de praktijk Anna Paulowna en Breezand. Zij besloot met haar partner én collega Anne Jan van der Veen om het reguliere spreekuur te schrappen. Die maatregel treft 9500 patiënten.

Van de 7500 praktijkhouders in Nederland is minder dan de helft over. Daartegenover staan 4000 waarnemers die geen eigen praktijk willen.

Lees ook: Afzwaaiende huisarts in West-Friesland vindt lastig opvolger

Lees ook: Wijkverpleging verlicht druk op huisartsen in Stede Broec

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen