Roep om Hoorns meldpunt ’jeukrups’

De eikenprocessierups vormt een ware plaag.© Foto ANP

Paul Gutter
Hoorn

De Fractie Tonnaer in de Hoornse gemeenteraad pleit voor een meldpunt voor overlast van de eikenprocessierups. Ook zou de gemeente inwoners actief moeten informeren over mogelijke gezondheidsklachten, bestrijding en vindplekken. De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders.

Het stoort de fractie dat op de website van de gemeente staat dat de beruchte ’jeukrups’ in Hoorn nog niet is aangetroffen. ’Jammer genoeg heeft de eikenprocessierups bezit genomen van onze stad en verblijft in diverse eikenbomen in onder andere de Eikstraat, Julianapark en Oosterplantsoen. Inwoners hebben ons dit gemeld en gevraagd de eikenrups te bestrijden’, schrijft raadslid Levent Helelespe. Uit de Facebook-groep Julianapark blijkt dat in het park al drie kleine nesten zijn weggebrand.

Helelespe wil van B en W weten of de gemeente van inwoners meldingen heeft ontvangen en verzoeken heeft gekregen voor de bestrijding van de rups. Ook is hij nieuwsgierig op welke wijze de rups bestreden gaat worden, of de gemeente beschikt over voldoende menskracht en materieel en of het mogelijk is om bomen te markeren.

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen jeuk, bultjes, oogklachten en irritatie aan de luchtwegen veroorzaken. ’Om gezondheidsklachten te voorkomen vragen wij de eikenprocessierups doelmatig te bestrijden, vooral in buurten met vestigingen van scholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en op locaties waar veel voetgangers en fietsers passeren’, aldus Helelespe.

Onvoldoende

’De onverwachtse aanwezigheid van de processierups in Hoorn overvalt u waarschijnlijk, waardoor de gemeente mogelijk onvoldoende middelen heeft de rups krachtig te bestrijden. Toch gaan wij er vanuit dat de bestrijding meteen en met veel inzet wordt gestart.’

De Fractie Tonnaer is niet de enige die pleit voor een krachtige lokale aanpak. Eerder deze week gaf een raadsmeerderheid in Enkhuizen het college hiertoe opdracht. B en W hier zouden liever aansluiten bij beleid vanuit het landelijke centrum, dat minister Schouten in het leven heeft geroepen om de plaag te lijf te gaan. De Enkhuizer raad is echter bang dat dit te lang duurt en dat de problemen dan volgend jaar net zo groot zijn als in andere gemeenten. In Enkhuizen is de rups onder meer aangetroffen op de Sebastiaan Centenweg en bij tennisclub ETC.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen