Afzwaaiende huisarts in West-Friesland vindt lastig opvolger

Leo Blank
Hoorn

Huisartsen in West-Friesland slagen er steeds moeilijker in een opvolger te vinden. Jonge afgestudeerde huisartsen uit de Randstad staan al helemaal niet te springen om een volledige praktijk over te nemen. Ze kiezen liever voor een parttime bestaan als waarnemer, zonder alle rompslomp van het zelfstandig ondernemerschap.

Toch vreest voorzitter Ed Verberne van de West-Friese Huisartsenvereniging niet dat er binnenkort gaten gaan vallen in de eerstelijnsgezondheidszorg.

Situaties zoals in de Kop van Noord-Holland, waar recent de praktijk in Anna Paulowna en Breezand het reguliere spreekuur schrapte omdat de werkdruk van de beide huisartsen te hoog is geworden, zullen zich in deze regio nog niet snel voordoen, verwacht Verberne.

Amsterdam

,,West-Friesland zit veel dichter bij Amsterdam dan de uitgestrekte Noordkop. Huisartsen in opleiding doen hier via het VU Medisch Centrum Amsterdam praktijkervaring op in bestaande praktijken. Sommigen bevalt dat zo goed dat ze zich hier zelfstandig vestigen of zich als waarnemer aan een praktijk verbinden”, licht de voorzitter toe.

Hij erkent niettemin dat er op termijn knelpunten kunnen ontstaan. Binnen tien jaar stopt veertig procent van de huidige huisartsen vanwege leeftijd. ,,Het wordt nog een hele opgave om praktijken overal overeind te houden.”

Lees ook: Noord-Holland Noord scoort bijna hoogst met werkdruk huisartsen

Lees ook: Wijkverpleging verlicht druk op huisartsen in Stede Broec

Lees ook: Huisarts met praktijk aan huis: Jan Sturris en Hanne Bergmeijer uit Berkhout vertegenwoordigers uitstervend soort

Lees ook: West-Friese Huisartsenvereniging: ’Centrale huisartsenpost legt grote druk op leden’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen