Premium

West-Friese Huisartsenvereniging: ’Centrale huisartsenpost legt grote druk op leden’. Vooral oudere plattelandsdokter zucht onder extra diensten in Hoorn

West-Friese Huisartsenvereniging: ’Centrale huisartsenpost legt grote druk op leden’. Vooral oudere plattelandsdokter zucht onder extra diensten in Hoorn
Voorzitter Ed Verberne: ,,Cliënten verwachten 24 uur zorg per dag.”
© Foto Marcel Rob
Hoorn

Oudere huisartsen zuchten in toenemende mate onder de druk van diensten op de West-Friese Huisartsenpost in Hoorn. ,,Na een nachtdienst moet ik rust nemen en herstellen. Maar ’s morgens wacht de eigen praktijk”, ervaart huisarts Jan Sturris (64) uit Berkhout.

Hij staat er niet alleen in. Beseft ook voorzitter Ed Verberne (75) van de West-Friese Huisartsenvereniging. Hij runde 36 jaar in zijn eentje een praktijk in Hoorn. Verberne, die in 2008 stopte, is sinds vijf jaar boegbeeld van de belangenvereniging.

Met 110 aangesloten huisartsen in bijna zeventig praktijken heeft de voorzitter goed zicht op heden en toekomst van de eerstelijns gezondheidszorg in de regio. Die staat er volgens hem nog uitstekend voor, maar hoe dat over pakweg tien jaar is, durft hij niet te voorspellen.

Lees ook: Noord-Holland Noord scoort bijna hoogst met werkdruk huisartsen

Lees ook: Afzwaaiende huisarts in West-Friesland vindt lastig opvolger

Lees ook: Wijkverpleging verlicht druk op huisartsen in Stede Broec

Leeftijd

Daar zijn diverse oorzaken voor aan te voeren, legt Verberne uit: ,,Binnen tien jaar zwaaien bijna vijftig huisartsen af vanwege leeftijd. Niemand gaat meer door na 65-jarige leeftijd. Het vinden van een opvolger wordt lastiger.”

Meer dan zeventig procent van de huisartsen in opleiding is vrouw. Dat heeft gevolgen, aldus de voorzitter: ,,Die werken bijna allemaal parttime. Voor één solopraktijk moeten twee of drie kandidaten worden gevonden. Die constructie lukt het beste als ze onder één dak zitten.”

Sores

Daarnaast zien afgestudeerde huisartsen op tegen de sores van een eigen praktijk. Contracten met zorgverzekeraars en medicijnenverstrekkers. Administratie en personeelsbeleid. Declareren en certificeren. En de financiële zorgen om aankoop en onderhoud van de praktijkruimte.

Verplichting

En wie zich in West-Friesland als huisarts vestigt, heeft de verplichting eens in de paar weken dienst te draaien in de centrale huisartsenpost.

,,Dat ervaren vooral oudere huisartsen als zeer belastend. Vandaar dat steeds meer waarnemers buiten de kring van huisartsen worden ingezet. En die vinden is al lastig genoeg. De druk op de huisartsenpost neemt toe. Cliënten verwachten 24 uur zorg per dag, ook al is de medische noodzaak soms twijfelachtig”, legt Verberne de vinger op de zere plek.

Verleden tijd

De solopraktijk is binnenkort iets uit het verleden, verzekert de voorzitter. Huisartsen zullen steeds vaker collega’s parttime in loondienst nemen of met zelfstandigen als waarnemers in zee gaan.

Maar ook moet er meer ondersteuning komen dan er nu al is, vindt Verberne. ,,Praktijkondersteuners voor mensen met bijvoorbeeld chronische aandoeningen als suikerziekte en hart- en vaatziekten. Maar ook voor cliënten met psychische klachten. En vergeet de praktijkmanagers niet, die de huisarts werk uit handen nemen zoals het overleg met verzekeraars en andere zorginstanties én het regelen van personeelszaken. Ze zijn er al in ruime mate, huisartsen zijn daar positief over”, zegt de voorzitter van de West-Friese Huisartsenvereniging.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen