Niki Terpstra uit Bergen ging in de Touretappe van zaterdag meteen in de aanval, maar redde het niet: ’Ik ben er gewoon afgereden’

Niki Terpstra, zaterdag in achtste etappe Tour de France.© AFP

SAINT-ÉTIENNE

Niki Terpstra uit Bergen koos meteen in de achtste etappe van de Tour de France de aanval samen met de Belg Thomas de Gendt en de Amerikaan Ben King. De wielrenner van Team Total Direct Energie werd echter al voor de finale van de etappe gelost door medevluchters De Gendt en de Italiaan Alessandro de Marchi.

De Gendt hield zaterdag alleen stand en won de etappe in Saint-Étienne.

Lees ook: Niki Terpstra uit Bergen hoopt op die éne ontsnapping: ’Ik ben weleens vermoeider geweest na een week Tour’

"Dit was de eerste etappe waarin ik wilde meezitten", zei Terpstra. "Dat is gelukt, maar De Gendt ging op de zwaarste klim net even te hard en toen was hij verdwenen. Maar ach, je ziet hoe sterk hij is, hij was een maatje te groot voor me. Hij reed superhard."

Terpstra dacht vooraf dat de etappe iets minder bergachtig was en dat ze wellicht met iets meer wielrenners vooruit waren gekomen.

"Als de druk van achteren niet zo groot was geweest, hadden we misschien meer kans gehad. Het was een zware dag. Het ziet er qua profiel wat makkelijker uit dan het in werkelijkheid was. Maar ik ben er gewoon afgereden. Had ik maar harder moeten fietsen. Ik ga nu wat eenvoudigere etappes uitzoeken."

De 35-jarige wielrenner kende een mislukt voorjaar nadat hij zwaar ten val was gekomen in de Ronde van Vlaanderen en pas in mei weer zijn rentree in het peloton kon maken. In deze Tour was het eerste keer dat Terpstra in de aanval was. In 2009 won hij in het Criterium du Dauphiné een etappe die in Saint-Étienne finishte.

"Ik heb me de eerste week rustig gehouden voor deze etappe, maar het parcours was pittiger dan ik hoopte", gaf hij toe. "Over een paar dagen ga ik het weer proberen. Ik ben hier voor de aanval."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen