Premium

Navullen inktcartridges kan verantwoord

Navullen inktcartridges kan verantwoord
© Illustratie 123RF

In menig huishouden staat een printer. Handig tot de inkt opraakt en je voor de keuze staat: dure originele cartridges kopen of voordelig navullen of misschien huismerk-cartridges kopen? Wat is wijsheid?

Zeker ook door alle dagen thuiswerken verbruiken wij in ons huishouden aardig wat inkt. Uit huiver voor vastlopers, een knoeiboel en vlekkerige printjes kozen we er tot nu altijd voor lege cartridges alleen door originele inktcartridges van de printerfabrikant te vervangen. Niet goedkoop, maar wel safe. Precies wat printerfabrikanten ons graag voorhouden. Kijk maar uit, want met navullen en huismerken loop je risico op beschadiging van de printer. Maar is dat ook zo?

Zeker is dat fabrikanten goed aan printerinkt verdienen. Bij ons staat een alles-in-een inkjetprinter van Brother, eerder dit jaar nog door de Consumentenbond aangeprezen als Beste Koop. Nieuwprijs nu nog geen negentig euro, inclusief cartridges. Een complete set van vier nieuwe cartridges kost bij webshops rond de negentig euro. Voor hetzelfde geld koop je een nieuwe printer. Cartridges van huismerken zijn er al voor rond de vijftig euro.

Al Googelend intrigeert de slogan ’Stukken goedkoper en beter voor het milieu’ van Inkstation. Het prijsverschil van navullen met originele cartridges is zo groot, dat we het experiment wel aandurven. Met een handvol cartridges melden we ons in een van de filialen van de winkelketen. Ter plekke worden ze gevuld en de chip met software gereset, zodat de printer ze herkent als zijnde originele nieuwe. De rekening: 36 euro. Bijna tweederde goedkoper dus dan nieuwe originele cartridges die de winkel ook verkoopt. Inmiddels zijn met die nagevulde cartridges alweer tientallen printjes gemaakt. Probleemloos.

Miljoen navullingen

Inkstation-eigenaar Cor Wander herkent het enthousiasme. Hij hoort het regelmatig. In de veertien jaar dat hij bezig is, heeft hij al meer dan een miljoen cartridges opnieuw gevuld. Fabrikanten raden navullen altijd af, maar met de techniek die in zijn inktshops wordt gebruikt, geeft navullen geen enkel probleem, verzekert hij. Er zijn klanten die cartridges al tientallen keren opnieuw hebben nagevuld. Dat fabrikanten het ontraden, begrijpt hij wel. ,,Elke cartridge die ik vul, kan een fabrikant niet nieuw verkopen. En de marge voor de fabrikant zit in die cartridges, niet in de verkoopprijs van de printer.”

Met software die in de cartridges is ingebouwd, proberen fabrikanten navullen te ontmoedigen. Maar daar weten navulwinkels wel raad mee, die resetten de software. Maar het wordt ook hen lastig gemaakt. ,,Het is een kat-en-muisspel”, vindt Wander, die niet meteen een antwoord had op de nieuwe elektronica van enkele modellen printers die Brother afgelopen twee jaar op de markt bracht. ,,Ze waren ons een tijd te slim af. Maar door contacten ergens op de wereld hebben we nu een resetter waardoor we ook deze cartridges kunnen resetten voor zorgeloos printen. Het is alleen tamelijk complex en moet met twee mensen worden gedaan. Vandaar dat we voor deze nieuwe types met een omruilsysteem gaan werken. Tot de fabrikanten weer wat nieuws verzinnen.” Hij meldt trouwens dat de inkt waarmee hij cartridges vult soms beter beoordeeld is dan de originele inkt.

Verstoppingen

Desgevraagd onderstreept fabrikant Brother dat de garantie op een printer kan vervallen bij schade aan de techniek of elektronica door lekkage of juist verstopping van de inktspuitmondjes als gevolg van vervuiling die in de inkt kan komen bij navullen en door gebruik van niet-originele cartridges. ’Inkjettechniek is een verfijnde techniek die gevoelig is voor stof en andere (chemische) vervuilingen. Onze inktcartridges worden in stofvrije geconditioneerde ruimtes gevuld en vacuüm verpakt om de kwaliteit te waarborgen tot ze in de printer worden geplaatst.” Volgens Brother verschijnt op huismerk-cartridges met imitatie-inkt uit besparing soms geen ’inkt op’ melding, waardoor het inktsysteem en de printer zonder inkt komen te staan, wat uitdrogen van de spuitmondjes kan veroorzaken.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de ombudsman? Mail ons!

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.