Premium

Geen museum en educatief gebouw bij korenmolen De Hoop in ’t Zand, plan van zes ton is financieel onhaalbaar

Geen museum en educatief gebouw bij korenmolen De Hoop in ’t Zand, plan van zes ton is financieel onhaalbaar
Het museum en educatief gebouw die bij korenmolen De Hoop in ’t Zand zouden moeten komen.
© Afbeelding BT Adviesbureau
’t Zand

Bij korenmolen De Hoop in ’t Zand komen geen museum en educatief gebouw. Het plan was al vergevorderd, maar het stichtingsbestuur slikt het in. Het project van bijna zes ton is financieel onhaalbaar.

,,Wij zijn heel teleurgesteld, maar zien geen andere uitweg”, zegt voorzitter Adriaan Jongejan van Stichting Behoud Korenmolen van Zeeman. In maart nog hoopte het bestuur deze zomer te starten met de bouw. Vol goede moed werd toen een obligatie-actie aangekondigd. Die zou 250.000 euro moeten opleveren.

Geen museum en educatief gebouw bij korenmolen De Hoop in ’t Zand, plan van zes ton is financieel onhaalbaar

,,Daarna sloegen de twijfels toe”, legt Jongejan uit. ,,Allerlei vragen doken op. De vrees werd steeds groter dat we termijnen niet zouden halen. Dan zouden we de forse Europese subsidie mislopen. Ook dreigden we na september met hogere bouwkosten te maken te krijgen. De offertes van januari vorig jaar zouden dan niet meer gelden.”

Subsidie gemeente

Iets meer dan de helft van de benodigde 580.000 euro was op papier al binnen. ’Brussel’ had hiervan 285.000 euro toegezegd, de Rabobank 10.000 euro. De gemeente had haar bijdrage van 30.000 euro al overgemaakt. De bouwvergunning was al rond. Een architect had al voor 24.000 euro aan onkosten gemaakt.

Struikelblok is de obligatie-actie. Jongejan: ,,Wij gingen ervan uit om binnen vijftien jaar de ingelegde bedragen uit te keren. En dat tachtig procent van de obligaties zou worden verzilverd. Maar dan zouden wij de nieuwe generatie bestuurders, onze opvolgers, opzadelen met zware lasten. Onevenredig zwaar, was uiteindelijk onze conclusie. We vonden het al met al onverantwoord om door te gaan met het plan.”

Afhandeling

Nu de knoop is doorgehakt, gaat het bestuur met betrokkenen overleggen over de afhandeling van de kosten en hoe het moet met het geld dat al was gestort. Een deel daarvan is al uitgegeven aan de voorbereidingen.

Museum en educatieve ruimte (samen bijna driehonderd vierkante meter groot) zouden het bezoekersaantal van De Hoop op z’n minst moeten verdubbelen. Adriaan Jongejan: ,,We rekenden op bussen met toeristen, op schoolklassen en andere groepen.” De Hoop trekt nu jaarlijks tussen de 3.500 en 4.500 bezoekers. Bij slecht weer is nu geen ruimte voor grote groepen.

Camperplaatsen

Op het terrein van De Hoop zijn veertien plaatsen voor campers ingericht. Deze voorziening levert jaarlijks 15.000 euro. Door deze opbrengst blijft de stichting uit de rode cijfers. Voor dit jaar is een plus begroot van 5.000 euro. Een deel daarvan is voor onderhoud van de molen.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen