Premium

Twee dagen nadat 15-jarig meisje wegliep van huis had ze al tegen betaling seks met wildvreemde kerels. Het geld? Dat ging naar de pooierboys

Twee dagen nadat 15-jarig meisje wegliep van huis had ze al tegen betaling seks met wildvreemde kerels. Het geld? Dat ging naar de pooierboys
© Archieffoto
Schagen

De gemeente Schagen waarschuwt jonge meiden voor de gevaren van pooierboys. Maar wat zijn dat eigenlijk precies? Wat doen ze? En hoe kun je je als jonge vrouw wapenen tegen dit soort lieden? Vijf vragen, vijf antwoorden.

1 Wat zijn pooierboys precies?

Over het algemeen zijn het knappe, jonge mannen, die jonge meiden verleiden. Ze palmen ze in met gladde praatjes, complimentjes, liefdesverklaringen. Is er eenmaal sprake van een relatie dan verandert alles. Meisjes worden onder druk gezet om met andere mannen naar bed te gaan en belanden zo in de prostitutie.

Lees ook: ’Pooierboys’ proberen telefoonnummers te scoren van jonge meisjes op kermis Schagen

2 In welke leeftijdscategorie zitten de meisjes die gevaar lopen?

Dat is lastig te zeggen, want de leeftijden lopen uiteen. Over het algemeen zijn het jonge meiden, zo vertelde Monique Wijngaard van het team mensenhandel van de politie tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis van Schagen. Er zijn slachtoffers bekend in de laagste klassen van het middelbaar onderwijs, in de leeftijd van 13 of 14 jaar dus. Ook daders zitten soms in die leeftijdsgroep. Het zijn niet alleen jongens die meisjes ’ronselen’, soms worden ook vriendinnen ingezet om meisjes over te halen. Het kan snel gaan. Wijngaard vertelde van een 15-jarig meisje uit Haarlem, dat wegliep van huis. Via een chatbox op internet legden pooierboys contact, binnen twee dagen zat het meisje in Amersfoort, waar ze tegen betaling met mannen naar bed moest.

3 Gaat het alleen om jonge meiden en prostitutie?

Nee. Wijngaard noemt de pooierboys ’mensenhandelaren’. Ze buiten mensen uit. Laten iemand dingen doen tegen haar wil om er zelf beter van te worden. Dat kan ook een jonge vrouw zijn van pak ’m beet 23 jaar, die er na een scheiding alleen voorstaat met twee kindjes waardoor ze erg krap bij kas zit. En vervolgens wordt gedwongen een wietplantage op zolder te maken, waarvan de opbrengst uiteraard naar de uitbuiters gaat. Het komt ook voor dat jonge meiden worden gedwongen om drugs te smokkelen. Voor de goede orde: er worden ook jonge jongens geronseld door mensenhandelaren. Hoe vaak dit voorkomt is eigenlijk onduidelijk. Vrouwen vertellen al moeilijk hun verhaal omdat ze zich zo schamen, bij jongens is die schaamte vaak nog veel groter.

4 Zijn pooierboys goed te herkennen?

Nee, totaal niet. Dat maakt het fenomeen ook zo ongrijpbaar. De waarschuwing van Wijngaard: als een onbekende jongen naar je toe komt en uitgebreid begint te vertellen hoe mooi en grappig je bent en je telefoonnummer wil, kijk dan uit. Het kenmerk van een pooierboy: hij wil snel scoren. En zoekt vaak onzekere meisjes uit.

5 Wat kunnen meisjes doen?

Over het algemeen: niet te goedgelovig zijn. Geef niet zomaar je telefoonnummer. Maar ook: accepteer niet zomaar wildvreemden als ’vriend’ op Instagram of Snapchat. Want pooierboys maken steeds meer slachtoffers via internet. Schagen besteedt nu aandacht aan het fenomeen op aandringen van Angelique van Wijk, VVD-raadslid. Volgens haar moet mensenhandel ook in deze regio voor komen. Echt harde cijfers zijn er niet. Maar, zo benadrukte ook Wijngaard: mensenhandel is overal. Voor de politie is het een enorme klus om pooierboys veroordeeld te krijgen. Het slachtoffer moet een uitgebreide, schriftelijke, verklaring afleggen. Iets wat veel vrouwen lastig vinden omdat ze zich schamen. Vervolgens moet de politie bewijzen dat de pooierboy een meisje echt in de prostitutie heeft gebracht met het oogmerk er zelf beter van te worden en dat dit tegen de wil van het meisje is gebeurd. Dat valt niet mee.

Lees ook:

Die knappe jongen charmeert je gewoon. Zoveel meiden op de kermis, en hij wil jou. Maar voor je het weet moet je voor geld met andere mannen naar bed

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen