Premium

Drie vakantieappartementen in monumentaal tuindershuisje Heemskerk

Heemskerk

Een monumentaal tuindershuisje in Heemskerk moet verbouwd worden tot vakantieappartementen. De eigenaar vraagt de gemeente toestemming om het huisje te restaureren.

Het gaat om het huisje op de hoek van de Rijksstraatweg met de Oosterweg. Er moeten drie vakantieappartementen in komen. Naast het kleine gebouw wil de eigenaar een kapschuur bouwen. Bovendien wil hij een in- en uitrit aan de Rijksstraatweg aanleggen. Daar staat nu een heg.

Kleinschalig

Het vroegere tuindershuisje is een gemeentelijk monument. Huis, schuur en leilinden zijn architectuur- en cultuurhistorisch de moeite waard omdat ze laten zien hoe een kleinschalig Heemskerks tuinbouwbedrijf er een eeuw geleden uit had gezien. De architectuur is kenmerkend voor die tijd, met een zadeldak, schuifvensters met glas-in-lood en afwisselend rood en wit kalkzandsteen. De witte variant was goedkoper dan de rode, de schuur met mansardedak werd daarom in het wit uitgevoerd. De vier leilinden aan de kant van de Rijksstraatweg dienden als zonwering voor de woonvertrekken.

Arie Jnz. Scheerman liet het huisje met schuur in 1912 bouwen. De plaatselijke aannemer en timmerman B. Nijman tekende voor het ontwerp. Hij keurde het zelf als gemeentelijk opzichter binnen drie dagen goed. Het is niet vastgelegd, maar hoogstwaarschijnlijk bouwde Nijman de tuinderswoning ook.

Na de oorlog, in 1956, is er tussen het huisje en de schuur een keuken met portaal gebouwd.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen