Premium

Imkerdag in Beverwijk: Levenslange liefde voor bijen

1/3

Dit weekend wordt voor de tiende keer de Landelijke Open Imkerijdag gehouden door de Nederlandse Bijenhouders Vereniging en haar aangesloten lokale afdelingen en leden. Over het hele land doen meer dan 300 individuele imkers of lokale imkerverenigingen mee.

Kijken naar de bijen is voor de 76-jarige Lies de Vries, imker uit Beverwijk zijn lust en zijn leven. Honing is slechts bijzaak. „De organisatie van een bijenvolk in een kast of korf is zo mooi. De een haalt honing, de ander water en weer een ander stuifmeel als voedsel voor de jonge bijen. Ook het heen en weer ’marcheren’ van de wachters voor de ingang, de eerste vlucht van jonge bijen waarbij ze een uur lang eerst alleen maar rondjes vliegen rond de kast om zich te oriënteren, het komen en gaan op de vliegplank voor de ingang, alles is prachtig. En zeker mooi is de darrentijd in september. Dan gooien de werksters die constant in touw zijn, de darren die als enige taak hebben de koningin te bevruchten en verder alleen maar eten en eten, de kast uit.”

Grootvader

Van jongs af aan groeide Lies op met verhalen van zijn grootvader van vaderskant over diens geliefde bijen. Het tuindersbedrijf van de familie was indertijd gevestigd aan de Kerkweg in Heemskerk. „Grootvader woonde naast mijn vader en kwam ’s avonds buurten. Dan kwamen de bijenverhalen los. Daar heeft hij mij mee aangestoken.” Zijn grootvader had ook de eerste, met cokes, verwarmde kas van het dorp waarin hij druiven teelde. Lies was om en nabij de twaalf jaar oud toen hij daar, vóór die kas, zijn eerste eigen bijen mocht houden. „Mooi op het zuiden.”

„De broer van mijn moeder zag eens ’s nachts op de fiets terug naar huis, een bijenzwerm aan het prikkeldraad langs de Noordermaatweg. Met mijn vader ging hij dezelfde nacht nog terug. Een lege zak van het varkensmeel mee om de zwerm te vangen. Het prikkeldraad werd doorgeknipt, een paaltje doorgezaagd en alles ging zo mee naar huis. De volgende morgen werd de zwerm, met restjes prikkeldraad en stukje paal op de grond voor een leeg broedraam uitgeklopt, een rekje voor de ingang en het hele volk liep zo de kast in. Dat was een van mijn eerste volken”, geniet Lies terug met pretogen van de herinnering.

Scheppen

Ook Lies zelf was bedreven in bijenzwermen scheppen. Een zwerm is een deel van een bijenvolk dat met de moer, de bijenkoningin, uit de korf is gevlogen en ergens onder gaat hangen. „Ik werd dan gewaarschuwd door burgers, politie of plantsoenendienst. Met een schepkorf gingen wij ze dan weghalen. Er waren jaren waarin dat wel ruim twintig keer voorkwam. In die tijd waren er veel meer bijen dan nu.”

Op latere leeftijd hield hij wel twintig bijenvolken op verschillende plekken.

Gretig

Cor Durge, gepassioneerd imker uit Wijk aan Zee, is deze week bij Lies op bezoek. Nu is hij het die geniet van Lies zijn verhalen. Beiden zijn ze lid van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV), afdeling Beverwijk, die sinds 1946 een bijenpark heeft aan de Kaagweg. De 70-jarige Cor is sinds vijf jaar imker en leert gretig bij van de oeroude kennis van Lies. „Lies weet dingen die je in een bijencursus niet leert. Dat je bijvoorbeeld de korf van binnen met vers gras moet insmeren om de geur van de vorige moer weg te werken als je er een nieuw volk in doet of een nieuwe moer.”

Helaas is Lies sinds kort praktisch blind geworden en verzorgt Cor nu zijn drie bijenvolken. „Lies wás de vereniging. Twee jaar terug was hij nog dag en nacht op de club. Alles repareerde en maakte hij. Ook kasten en gaf ze zomaar weg”, legt Cor uit.

Hij vertelt dat Lies nooit een imkerpak, kap en handschoenen droeg. Zag Lies Cor wel daarin uitgedost dan noemde Lies hem plagerig ijscoman. Bij Lies ging het zonder praktisch altijd goed ging, tót hij rond zijn vijftigste door een door honger geïrriteerde zwerm werd aangevallen. Dagen koorts en dikke enkels, maar daar zat de imker niet mee.

Komende zondag tijdens de Landelijke Open Imkerij Dag, wordt Lies als 60-jarig lid door zijn medeleden in het zonnetje gezet door zijn eigen ’straat’-naambordje te onthullen.

Jongste lid

De 12-jarige Jaap Lith uit Beverwijk is het jongste lid van NBV Beverwijk. Tijdens begrijpend lezen op school las hij als 7-jarige over bijen die in nood zijn doordat bloemen worden bespoten met gif. Hij dacht ik word imker en ga de bijen helpen. Zijn moeder nam hem serieus en zocht een geschikte imkercursus. In de Beemster leerde hij van Albert Muller en Arnoud Sap in een jaar het op biologische wijze bijenhouden. Zelf spaarde hij voor een tweedehands kast en van Arnoud kreeg hij zijn eerste volk. Nu heeft hij twee volken, één op de club en één bij zijn oma in haar bloemrijke achtertuin.

Jaap deelde vorig jaar zijn passie tijdens een spreekbeurt op school. Hij vertelde ook over zijn zorgen voor de bijen. Sommige kinderen werden hierdoor zo geraakt dat ze thuis hun moeders vroegen om meer bloemen in de tuin voor de bijen.

Jaap is enthousiast imker maar raakte in een dipje toen twee keer een bijenkoningin doodging. Deze moer is het belangrijkste voor een bijenvolk. Zonder is het volk stuurloos. Ook zorgt zij voor het voortbestaan van het volk door het leggen van een ontelbare hoeveelheid eitjes. Collega imker Wendy van der Voort van de vereniging nam Jaap onder haar vleugels en voorzag hem van een nieuwe bijenkoningin. Deze dagen wordt het spannend en zal het volk aan de nieuwe moer wennen.

Bijenpark

Zondag van 10 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s middags zijn bezoekers welkom op Bijenpark Beverwijk aan de Kaagweg tussen de begraafplaats en de volkstuinvereniging. Bij imker Cor Durge is dan veel te zien, want zijn kast is afgesloten met doorzichtig plexiglas.

Bijenzwerm gezien in Beverwijk en omstreken? Bel: 06-21188279

Heleen Vink

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen