Premium

Paralympiër Geert Schipper zwemt vrijdag het IJsselmeer over [video]

Paralympiër Geert Schipper zwemt vrijdag het IJsselmeer over [video]
Zwemmend het IJsselmeer oversteken; Geert Schipper gaat ervoor.
© Foto Michel van Bergen
Spanbroek

„Na een kwartier ga ik mezelf waarschijnlijk afvragen: waar ben ik aan begonnen?” Geert Schipper (41) waagt zich vrijdag vanaf Medemblik zwemmend aan de IJsselmeeroversteek.

Velen gingen hem voor op de 22 kilometer-afstand, maar niet eerder een sporter met een beperking als die van Schipper. In 2004 verongelukte het vliegtuigje waar de Spanbroeker in zat en liep hij een incomplete dwarslaesie op.

Schipper legde zich daarna toe op handbiken en vooral op de paratriatlon. En lag jarenlang om zes uur ’s morgens in het Alkmaarse badwater om meters te maken. „Best wel gek. En dan lag ik tussen de vaderlandse zwemtalenten.”

De talloze uren in dat water en kilometers in de handbike leidden in 2016 tot de zilveren medaille op de paratriatlon in Rio de Janeiro, achter landgenoot Jetze Plat.

Paralymische Spelen

Daarna bleek de Spanbroeker in voor extreme evenementen. „Ik had voor ’Rio’ al wat voornemens, maar dat paste op weg naar de Paralympische Spelen niet in het voorbereidingstraject.”

Daarna viel hij het werelduurrecord op de baan aan in de handbike aan en afgelopen najaar veroverde hij de wereldtitel tijdens de Ironman op Hawaï. „Het zijn evenementen in het verlengde waarvan je mee bezig bent, maar wel telkens iets bijzonders.”

Paralympiër Geert Schipper zwemt vrijdag het IJsselmeer over [video]
© Michel van Bergen

Het geluk van die laatste exceptionele prijs na negen uur lang afzien, woog voor de mens in Schipper niet op tegen het feit dat hij de geboorte van zijn dochter, een dag voor de wedstrijd, moest missen. „Dat deed pijn.”

Ruim een jaar voor de Spelen van Tokio 2020 gaat hij tóch weer een nieuwe uitdaging aan. „Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”, klinkt het manmoedig. „Fysiek kan ik dit, ook al heb ik dit jaar nog niet veel in het buitenwater getraind. Ik denk mezelf goed te kennen, zonder dat ik mezelf over de kop zwem.”

Paralympiër Geert Schipper zwemt vrijdag het IJsselmeer over [video]
© Michel van Bergen

Zwaarste beproeving

„Toch denk ik dat dit mentaal de zwaarste beproeving tot nu toe gaat worden. Je hebt te maken met de omstandigheden. Als het qua temperatuur onder de 19 graden wordt, is dat fris, al geeft het wetsuit mij warmtecomfort. Als de wind opsteekt en er sprake is van windkracht 5 of 6, dan krijg je deining, golven van anderhalve meter, dan kun je zeeziek worden. Als je dan vermoeid raakt, kan het zijn dan je fysiek moet afhaken. Ik hoop dat ik na drie á drieënhalf uur op de helft zit.”

Zijn vrouw keek Schipper, vader van drie kinderen, aan bij het idee. „’Geert, waarom?’, zei ze. Tja. Je hebt wel eens dromen: dat zou ik wel eens een keer willen doen. Het is net als een Ironman: er is niemand die zoiets gaat trainen. Dus dit ook niet. Met zes uur op constante snelheid zwemmen, moet het me lukken. Met af en toe een eet- of drinkpauze. Marcel Stroet (een ervaren man als het gaat om open water zwemmen, red.) reikt dat via een stok aan. Ik wil de boot niet aanraken, wil het echt op eigen kracht halen.”

De armen en het bovenlichaam moeten het gaat doen. „Uit mijn benen komt geen snelheid, alleen drijfstabiliteit. Het wordt een kwestie van doormalen, referentiepunten heb je op het IJsselmeer niet. Het is vrijdag niet de dood of de gladiolen, maar ik ga echt niet zomaar opgeven.”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen