Premium

Ruzie over Schager parkeerfonds voor binnenstad is inzet van rechtszaak bij het Gerechtshof

Ruzie over Schager parkeerfonds voor binnenstad is inzet van rechtszaak bij het Gerechtshof
Het parkeerterrein aan de Julianalaan. De 203 plaatsen liggen volgens advocaat Milo Kroone voor tweederde buiten de zone van het gemeentelijk parkeerfonds.
© Foto Google Maps
Schagen

Twee vroegere Schager ondernemers dagen de gemeente voor het Gerechtshof over het parkeerfonds voor de binnenstad. Zij vinden dat Schagen verplichtingen voor extra parkeerruimte in het centrum niet nakomt. Het vonnis kan grote financiële gevolgen hebben voor de gemeente.

De rechtszaak in Amsterdam dient op 25 juli en is aangespannen door Irene van Kooten (41) en Joop Schouten (55). Zij dreven van 2005 tot 2014 restaurant Zins aan het Noord. Door 45.000 euro te storten in het gemeentelijk parkeerfonds kreeg het tweetal de garantie van tien nieuwe parkeerplaatsen binnen 150 meter.

Volgens Van Kooten en Schouten zijn die plaatsen er niet gekomen. Dat ontdekten zij kort voor de sluiting van hun zaak. Voor hen is het een principe-kwestie geworden. ,,In onze ogen laat de gemeente hier steken vallen”, zegt Irene van Kooten.

Zij mochten de 45.000 euro in tien jaarlijkse termijnen betalen. Na hun ontdekking weigerden zij de laatste twee termijnen, over 2013 en 2014, te voldoen.

Tegenvordering

Daarop sleepte de gemeente hen voor de rechter. Die gaf Schagen begin vorig jaar gelijk. De rechtbank Noord-Holland wees toen ook een tegenvordering van de ondernemers af. Zij eisten het al betaalde bedrag - bijna 36.000 euro - terug.

Bij het Gerechtshof zijn Van Kooten en Schouten in hoger beroep gegaan. Milo Kroon uit Schagen is hun advocaat. Hij is verbonden aan kantoor Van Diepen Van der Kroef te Alkmaar. Het parkeerfonds was in 2017 gevuld met 1,2 miljoen euro, ontdekte hij. Dit geld is opgebracht door ondernemers die geen eigen parkeerruimte kunnen creëren.

Met het instellen van het parkeerfonds een kwart eeuw geleden verplichtte de gemeente zich te zorgen voor uiteindelijk 316 extra parkeerplaatsen, zo blijkt uit de processtukken. Volgens Kroone is dat niet gelukt. ,,Het aantal parkeerplekken is het centrum is sinds 1993 juist gedaald met vijftien stuks. En daar baseren mijn cliënten zich op.”

Luchtfoto’s

Kroone, geboren en getogen in Schagen, kwam tot zijn berekening op basis van vooral oude en nieuwe luchtfoto’s, eigen lokale kennis en informatie van de gemeente na een WOB-procedure (Wet openbaarheid bestuur). Hij concludeerde dat tweederde van de 203 plaatsen op het Julianalaan-terrein buiten het gebied valt waarvoor het parkeerfonds geldt. Kroone vermoedt dat meer ondernemers geld terug willen hebben.

Volgens de gemeente zijn er wel degenlijk voldoende parkeerplaatsen aangelegd. De rechtbank noemde de berekeningen van Kroone ’te weinig onderbouwd’.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen