Politiek: Gemeentehuis Heiloo meenemen in plannen voor dorpscentrum

Politiek: Gemeentehuis Heiloo meenemen in plannen voor dorpscentrum
Het oude raadhuis uit 1927.
© Archieffoto
Heiloo

Het kan zomaar zijn dat het gemeentehuis van Heiloo in zijn huidige vorm zijn langste tijd heeft gehad. De plek waar nu het oude raadhuis uit 1927 en de nieuwbouw staan, moet meegenomen worden in de plannen rond het dorpscentrum van Heiloo.

Dat heeft een overgrote meerderheid in de gemeenteraad van Heiloo het college van burgemeester en wethouders opgedragen. Alleen Gemeentebelangen Heiloo stemde tegen de motie hiervoor, die kwam van de coalitiepartijen CDA, VVD en Heiloo-2000.

Veel partijen hadden lof voor de manier waarop de gemeente burgers laat meedenken als het gaat om de herinrichting van het gebied rond winkelcentrum ’t Loo en de Witte Kerk. Maar daarbij kan de plek waar nu het gemeentehuis staat, net als het achterliggende parkeerterrein, worden meegenomen, vindt de raad.

Huisvesting

Een rol daarbij speelt dat in BUCH-verband nu een onderzoek loopt naar de huisvesting van de ambtenaren in de vier gemeenten. Er zijn diverse scenario’s, en er wordt, aldus wethouder Fred Dellemijn, gedacht aan één centrale locatie en vier ’hubs’ in de diverse gemeenten. Of Heiloo als grootste kern in het BUCH-gebied in aanmerking komt als centrale locatie, werd niet duidelijk.

Wel duidelijk was dat de meeste politici in Heiloo niet zitten te wachten op nieuwbouw, nu er in de vier gemeenten al zo veel gemeentelijke gebouwen staan. Overigens geniet het oude raadhuis uit 1927 geen bescherming als Rijksmonument. Het is wel een gemeentelijk monument.

Loonkosten

De bibliotheek van Heiloo en Het Trefpunt, dat ouderen- en jongerenwerk uitvoert, vroegen de gemeenteraad om extra geld nu de loonkosten snel stijgen. Het gaat om 3 tot 4,5 procent extra, zo bleek, terwijl de gemeente de subsidies maar met 1,5 procent indexeert. Dat betekent voor bibliotheek en welzijnswerk, waarbij een hoog percentage van de kosten uit lonen bestaat, een tegenvaller van tienduizenden euro’s.

Diverse oppositiepartijen vroegen of daar geld voor kon worden vrijgemaakt. Wethouder Elly Beens wilde daar niet zo maar aan. Een paar jaar geleden is de gemeente juist afgestapt van het systeem om op basis van dit soort kostensubsidie te geven, lichtte ze toe. ,,We subsidiëren nu activiteiten.’’ Bovendien zou dat voor de gemeente extra kosten met zich mee brengen en is het lastig te berekenen, want de cao’s verschillen.

Maar dat iets moest gebeuren, dat vonden alle politici wel. Uiteindelijk vonden ze elkaar via een snel in elkaar gezet voorstel van Fons Hopman van D66. Het college zal in gesprek gaan met de instellingen en uiterlijk in september aangeven hoe er in de toekomst looncompensatie plaatsvindt. Deze motie werd unaniem aangenomen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons