Premium

Noordermaatweg in Heemskerk ’eindelijk autovrij’, weerstand tegen rood asfalt

Noordermaatweg in Heemskerk ’eindelijk autovrij’, weerstand tegen rood asfalt
Francis Gazenbeek (in het rood) bewondert de bamboe borden.
© Foto Ronald Goedheer
Heemskerk

Eindelijk. Francis Gazenbeek slaakt een zucht van verlichting als ze samen met wethouder Gaatze de Vries het verbodsbord voor auto’s mag onthullen bij de Noordermaatweg in Heemskerk.

Feitelijk geldt de afsluiting al sinds woensdag, maar vrijdagmiddag was de officiële handeling. Er was een primeur: de eerste bamboeborden van Heemskerk staan hier.

Gazenbeek, die in de Breedweer woont, leidde drie jaar een actiegroep. ,,Dat was de bedoeling niet. Ik wilde het alleen aankaarten bij de gemeente. Die kaatste de bal terug.’’

De weg is populair onder wandelaars en fietsers. Honderden scholieren gaan er elke dag over naar school in Castricum. Recreanten genieten van de rust en ruimte. Tot er een auto aankomt. Het is te smal om te passeren.

,,Ze rijden vaak te snel’’, zegt Gazenbeek. ,,Er reden zelfs vrachtwagens over’’, voegt haar man toe. Van tijd tot tijd belandt een fietser in de sloot, soms met een gebroken enkel tot gevolg. En vaak is er irritatie. ,,Dan krijg je een middelvinger.’’

De boeren met land langs de weg krijgen twee ontheffingen. Trekkers zijn toegestaan. Toch verwacht Carolien van Noord problemen. Ze woont aan de Noordermaatweg.

,,Niet alle fietsers tonen begrip dat wij hier rijden. Op een mooie dag, als we moeten grassen, dan moeten we met een brede machine over de weg, ook als het op een zondag is. Op zo’n dag rijden er meer recreanten. Nu al krijgen we vaak middelvingers en bonken op de auto. Dat gaat alleen maar erger worden.’’

Van Noord was ’in eerste instantie wel voor de maatregel’. ,,Voor mij was de druppel dat ze de weg ook rood willen asfalteren. Dan wordt het een fietspad, en dan wordt de agressie nog erger.’’

Nieuw asfalt

Zo ver zal het niet komen, verwacht de wethouder. De gemeente laat tellen hoeveel auto’s de weg nog gebruiken, en hoeveel zonder ontheffing. Als het te gortig wordt, dan wordt de weg rood. Eind dit jaar moet die hoe dan ook opnieuw geasfalteerd worden.

Gazenbeek weet waar het sluipverkeer naar toe gaat: een manege of de duinen. Dan passeert een auto, met drie meisjes achterin, op weg naar de Breedweer. Niet de eerste, overigens.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen