Castricumse Linde van der Velden eerste vrouwelijke rugbyprof van Nederland in Frankrijk: ’Hoop veel te kunnen leren’

Kees van Dalsem
Castricum

Eerst dacht Linde van der Velden aan een korte stage in Frankrijk, maar de 24-jarige Castricumse is nu de eerste Nederlandse vrouw die als prof gaat rugbyen in het buitenland. De international heeft een contract getekend bij Stade Toulousain, de grootste club van Frankrijk.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Toulouse is het Ajax van het rugby in Frankrijk. De mannen werden afgelopen seizoen kampioen, terwijl de vrouwen tweede werden in de nationale competitie.

Van der Velden mag nu proberen om wel de titel te pakken met de topclub. „Mats Marcker, de trainer van het mannenteam, heeft goede contacten met Toulouse. Daardoor mogen er wel eens spelers op stage in Zuid-Frankrijk. Hij vroeg of dat ook niet wat voor mij was.”

Van der Velden, die helemaal nog niet zo lang aan rugby doet, had er natuurlijk wel oren aan. „Mijn vader speelde rugby bij The Smugglers in Velserbroek, maar destijds vond ik er eigenlijk niks aan. Toen mijn oudste zus op rugby ging, ben ik een keer gaan kijken en op het veld gestapt. Ik was echt heel slecht toen, kon de bal nauwelijks vangen. Maar ik begon het wel steeds leuker te vinden.”

Linde van der Velden: ,,Stade Toulousain is heel populair, in de regio is rugby de grootste sport.’’© Foto Ron Pichel

Interlands

Uiteindelijk groeide Van der Velden uit tot de beste speelster van Cas, dat promoveerde naar de ereklasse. Inmiddels heeft ze ook al flink wat interlands op haar naam en viel ze op bij Toulouse. „Ik heb een video gemaakt met mijn hoogtepunten en mijn cv opgestuurd. Toen ben ik uitgenodigd om een week mee te komen trainen. Na afloop waren ze zo positief over mijn spel, dat ik een contract kon tekenen.’’

,, Stade Toulousain is heel populair, in de regio is rugby de grootste sport. De mannen kunnen daar echt niet zomaar over straat of door de supermarkt lopen zonder dat mensen hen vragen om een handtekening of foto.’’

Toulouse is een professionele club, dus Van der Velden krijgt een bedrag per maand en een bedrag per wedstrijd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

„Maar dat is niet genoeg om rond te komen. En ik vind het ook leuk om nog sociale contacten buiten het rugby op te bouwen, dus ik was al van plan om een simpel baantje te gaan zoeken, maar de club heeft geregeld dat ik een dag in de week kan werken bij een architectenbureau. Ik studeer interieur, architectuur en landschap aan de HKU in Utrecht. Ik moet alleen nog afstuderen, maar dat kan ik in Toulouse doen. Mijn opleiding werkt erg goed mee, ik kan via Skype contact houden. En als ik met Nederland moet spelen, kan ik meteen langs bij school.”

Van der Velden weet dat ze het niet makkelijk zal krijgen. De rugbyster die op haar positie speelt, is Frans international. „Ik ga voor de nummer 6- en 8-plek, maar ik heb flinke concurrentie. Ik heb daarover met de coach gesproken, maar hij heeft gezegd dat ze me niet hebben gehaald om op de bank te zitten.”

De Noord-Hollandse gaat in ieder geval veel trainen. „We trainen vier avonden in de week drie uur en in het weekend spelen we wedstrijden voor de nationale Franse competitie. Toulouse haalde de afgelopen jaren telkens de finale om de landstitel, maar ze verloren steeds. Komend seizoen gaan we voor het kampioenschap. Ik hoop veel te leren en dat weer mee terug te nemen naar Cas RC.”

Franse les

Het enige waar Van der Velden nog aan kan werken, is haar Frans. „Ik vertrek 12 augustus naar Toulouse en ga in het begin per week 3 uur Franse les volgen. Maar ik denk dat wanneer ik er ben, ik vanzelf beter Frans ga praten en verstaan. En ik ga samen in een appartement wonen met een Franstalige Canadese, dus die kan me ook helpen.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.