Premium

Raad Castricum schuift hete aardappel ’zwembad’ door tot na de zomer: ’We moeten appels met appels kunnen vergelijken’

Raad Castricum schuift hete aardappel ’zwembad’ door tot na de zomer: ’We moeten appels met appels kunnen vergelijken’
Castricum

De chaos rond het zwembad in Castricum is bezworen. Voorlopig dan. Een knoop heeft de gemeenteraad niet doorgehakt. De vraag of er wel of geen nieuw zwembad komt, wordt pas na de zomervakantie beantwoord.

Tot vorige week stonden er grofweg twee kampen tegenover elkaar. Aan de ene kant de felle voorstanders van een nieuw zwembad in park Noord-End aangevoerd door CKenG. Aan de andere kant een groep partijen die het huidige bad De Witte Brug willen opknappen en behouden tot 2035, onder leiding van VVD.

De discussies spitsen zich toe op verwarring over de (hoge) kosten. In een poging escalatie te voorkomen besloten de raadsleden Roel Beems (CKenG) en Gerrit Krouwel (VVD) de koppen bij elkaar te steken. Ze kwamen tot het compromis dat de kosten voor beide opties op een rijtje moeten worden gezet. ,,Zodat we appels met appels kunnen vergelijken’’, aldus Beems donderdagavond in de gemeenteraad.

Overzicht

Via een donderdag unaniem aangenomen compromismotie wordt het college van b en w opgedragen te komen met een beknopt overzicht ’waarin de werkelijke kosten van het openhouden van De Witte Brug en de kosten die gemoeid zijn met de exploitatie van een nieuwe zwemvoorziening tot 2035 één op één met elkaar worden vergeleken’.

Dat overzicht moet er wat betreft Beems snel liggen, na de zomervakantie. ,,De wethouder heeft er nog twee maanden de tijd voor.’’

Het college heeft nog meer zwembadhuiswerk gekregen. Via een andere, vrijwel unaniem (op De VrijeLijst na) aangenomen motie is het college opgedragen onderzoek te doen naar zwembaden in vergelijkbare gemeenten, een zogeheten benchmark-onderzoek. Dit omdat ’de indruk bestaat dat andere gemeenten meer zwembad (of omnisport) krijgen voor minder geld’.

Alle andere zwembadmoties - er waren er veertien ingediend - konden daarmee van tafel.

Ook trok onafhankelijk raadslid Leo van Schoonhoven zijn ludieke motie terug, waarin hij voorstelde dat raadsleden, wethouders en burgemeester uit eigen zak een bijdrage zouden kunnen doen aan het zwembad.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen