Premium

’Er is hier een leven voor en na de Visserijdagen’: Havendijk op 26 september weer van Den Oever

’Er is hier een leven voor en na de Visserijdagen’: Havendijk op 26 september weer van Den Oever
Omgevingsmanagers Ria Gouwens (l) en Loes van der Laan.
© Foto Hollandmediacombinatie.nl
Den Oever

Een chauffeur van de visafslag in Den Oever loopt op Ria Gouwens af. Hoe steil de weg vanaf de Havendijk naar de visafslag wordt waar stratenmakers mee bezig zijn. Komt hij straks met zijn auto niet in de problemen, wil de man weten. Gouwens, omgevingsmanager bij aannemer Van Oord, stelt hem gerust.

De vraag van de chauffeur illustreert wat Gouwens de afgelopen twee jaar heeft gedaan: populair gezegd de plooien gladstrijken tussen bewoners en bedrijven in Den Oever en de uitvoerders van de dijkversterking in het vissersdorp.

Een taak die vroeger door de uitvoerder erbij werd gedaan en ’niet meer van deze tijd is omdat burgers en bedrijven precies willen weten waar ze aan toe zijn’, zegt Loes van der Laan, omgevingsmanager van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Weg uit kantoor

De dijkversterkingsoperatie die in het najaar van 2017 in Den Oever begon is zo goed als afgerond. Met de inzet van een groot aantal mensen wordt de komende weken gewerkt om het laatste stukje dijk van betonnen elementen te voorzien en de wegen eromheen aan te leggen.

Het afscheid van Den Oever leidt ertoe dat Van Oord en het hoogheemraadschap het projectkantoor aan de Voorstraat (de voormalige vestiging van de Dekamarkt) eind deze maand verlaten.

’Er is hier een leven voor en na de Visserijdagen’: Havendijk op 26 september weer van Den Oever
Kortgeleden arriveerde de laatste voor de dijk bestemde zandboot.
© Foto HMC

In de afgelopen jaren zijn beide vrouwen de smeerolie geweest tussen inwoners, bedrijven en de uitvoerders. Ze moeten altijd uitleggen wat ze doen, vrijwel niemand die op basis van hun functie kan raden waar hun werk uit bestaat.

Wat de klus in Den Oever betreft komt dit in belangrijke mate neer op vertrouwen kweken en zorgen dat het dorp voor alles en iedereen bereikbaar blijft.

Dat betekende vragen van bewoners en bedrijven beantwoorden of ze nog wel bij hun huis of werk kunnen als er aan de dijk wordt gewerkt, zoals de damwanden die zijn aangebracht; ervoor zorgen dat afspraken worden nagekomen, het beloofde bord er staat zodat iedereen weet hoe je bij een bepaald bedrijf moet komen.

Summier

Het is een summiere uitleg, ook zaken die verband houden met ecologie, kabels en leidingen, het regelen van vergunningen, archeologie, horen bij hun werk.

Voor Gouwens die 29 jaar bij Van Oord werkt, is het de eerste keer dat ze ’in de kost is gegaan’: een hotelkamer bij Van der Valk in Wieringerwerf. Ze woont tegen de Belgische grens aan, een afstand van 212 kilometer.

Het is te ver om heen en weer te rijden. In die periode werd haar man het eerste aanspreekpunt voor hun twee dochters. Die ervaring ’was wennen’. Niet eerder zat ze bovendien zo dicht op het werk als in Den Oever. Ze kon het bij wijze van spreken aanraken. Heel wat anders dan een klus regelen voor het aanbrengen van stenen in een rivier, geeft ze als voorbeeld.

Als geboren Rotterdamse is ze gewend aan mensen die direct zijn, die zeggen waar het op staat. Die mentaliteit (’ik zal de mensen hier gaan missen’) ontmoette ze ook in Den Oever. Uiteindelijk schuilt er doorgaans een persoon met een gevoelig hart achter, weet ze uit ervaring.

Afsluitende feest

Gouwens blijft nog even met dijken bezig. Voor Van Oord gaat ze samen met collega’s proberen een klus in de Krimpenerwaard binnen te halen. In januari moet de inschrijving binnen zijn. Op 26 september keert ze nog een keer terug naar het vissersdorp. Voor het afsluitende feest, het moment waarop de Havendijk aan Den Oever aan het dorp ’wordt teruggegeven’ zoals dat heet.

Op de vraag wat haar de afgelopen jaren is opgevallen in Den Oever noemt ze de Flora en Visserijdagen.

„Er is in Den Oever een leven voor en na de Visserijdagen. In de aanloop ernaartoe is iedereen aan het vegen en boenen om te laten zien hoe mooi hun dorp is en hoe trots ze erop zijn. Als je er altijd bij bent en het lukt een keer niet, wordt dat als een groot gemis ervaren. Daar zitten mensen mee. ’Alsof er een gat in je leven zit’, heb ik iemand horen zeggen.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen