Vijf op een rij voor John de Leeuw en Stal de Groningers in Egmond

De fans uit Groningen juichen uitbundig als John de Leeuw en Ronny Brandt de overwinning in de wacht slepen.© Foto Martin de Haan

Robin Kaandorp
Egmond aan den Hoef

En dat is vijf op een rij. De kortebaandraverij werd andermaal een prooi voor pikeur John de Leeuw en daarmee ook voor de vijfde keer op rij een zege voor Stal de Groningers.

Uitbundig juicht het groepje Groningers dan ook als Ronny Brandt zijn tweede overwinning van het jaar boekt. Winnen verveelt duidelijk nooit. ,,Nee zeker niet”, stelt Michel Roggen, het middelpunt van de feestvreugde. De familie Roggen was in het verleden met name succesvol op de langebaan. ,,Maar nu zijn we vooral heel erg gericht op de kortebaan”, stelt de drijvende kracht achter Stal de Groningers. ,,Al doe ik het niet allemaal alleen hoor. Dit paard heb ik bijvoorbeeld gekocht met een vriend van me. Die heet inderdaad Ron”, stelt hij lachend. ,,Haha. Nee. Zijn achternaam is geen Brandt.”

Stal de Groningers is al een paar jaar een prominente winnaar op de kortebanen. Zeker sinds John de Leeuw min of meer de vaste pikeur is geworden. En al helemaal op de ’Hoever S’ ,,Dit was voor ons zelfs al de zesde keer in zeven jaar hier in Egmond. Dat is wel heel bijzonder.”

Eigenlijk gold vooraf Calvados Chess als de favoriet op de inderdaad niet geheel kaarsrechte baan. Met name omdat het paard vijf meter minder hoefde te lopen dan de rest van het veld, maar de zevenjarige hengst (een van de vijf paarden die Stal de Groningers aan het vertrek had) vloog er al in de eerste omloop uit tegen Calistokingsdeep.

Ronny Brandt ging daarentegen redelijk soepel door de omlopen heen. In derde was de ruin veel te sterk voor Archange de Jiel, in de halve finale gaf Contador in de eerste rit nog behoorlijk wat tegenstand, maar het paard van Manon Pools galoppeerde in de tweede.

Ondertussen was de zon weer volop gaan schijnen aan de Herenweg. ’s Ochtends had de organisatie nog wat huiverig uit het raam gekeken, want de regen kwam hard naar beneden. Maar uiteindelijk klaarde het op en kon ook de veertiende editie van de wedstrijd, net als alle voorgaande, in prima omstandigheden gereden worden. ,,Het is jammer dat het café (’t Rode Hert) gesloten is, maar het is evengoed erg gezellig”, aldus Roggen. ,,Dat is ook het mooie van kortebaan. Iedereen heeft het altijd naar zijn zin.” De inwoner van het buurtschap Noordwijk, in de zuidwesthoek van Groningen, moet meestal aardig wat kilometers maken. Alleen de kortebaan in Roden is vlakbij. ,,Maar we gaan ze allemaal af. Dit is gewoon onze passie. We vinden het allemaal geweldig.”

Onder de luifel van het oude café heeft de nieuwe hoofdsponsor café’t Slot (zelf niet aan het parcours gelegen) een tijdelijke bar opgesteld, zodat er qua sfeer weinig veranderd is in vergelijking met eerdere edities. De publieke belangstelling is sowieso prima te noemen. Zij zien Ronny Brandt het uiteindelijk opnemen tegen Chaman Rapida. In tegenstelling tot zijn opponent een vertrouwde naam in Egmond. De tienjarige verloor met Aad Pools al eens de finale. Ook toen was John de Leeuw de winnaar. Dit keer moet de ruin met Krista Timmer op de sulky genoegen nemen met plek twee.

Eindstand: 1. Ronny Brandt (John de Leeuw), 2. Chaman Rapida (Krista Timmer), 3. Gently Boko (Sytske de Vries), 4. Contador (Manon Pools), 5. Archange de Jiel (Jaap van Rijn) & Gina EMC (Caroline Aalbers).

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen