Premium

Hillegom onderzoekt hoofdrol voor NS-station in Keukenhoftijd

Hillegom onderzoekt hoofdrol voor NS-station in Keukenhoftijd
© Illustratie Freek Kroon
Hillegom

Hillegom wil een grotere rol voor het eigen station in de Keukenhoftijd. De gemeente gaat de komende maanden onderzoeken hoe dat kan worden vormgegeven. Gedacht wordt aan pendelbussen tussen het NS-station en de bloemententoonstelling, fietsverhuur bij de treinhalte en ook aan een andere naam voor het station: ’Hillegom-Keukenhof’.

Het idee is bedacht door de fracties van GroenLinks, BBH en D66 in de Hillegomse raad die daarover in de raadsvergadering een motie indienden. Op de VVD na - fractievoorzitter Igor Buick: ’Op weer een onderzoek zitten we niet te wachten’ - omarmde de hele raad het plan.

Met een voornamere rol voor het NS-station dat het dichtst bij Keukenhof ligt, snijdt het mes aan twee kanten, zo is de gedachte. Allereerst kan het bijdragen aan het verminderen van de verkeersdrukte die in het voorjaar optreedt door de massale gang van toeristen en dagjesmensen richting Keukenhof. Op sommige lentedagen slibben met name de N207 en de N208 nu volledig dicht. Daarnaast verwacht Hillegom economisch te kunnen profiteren van ’station Hillegom-Keukenhof’.

De fiets speelt een cruciale rol in het geheel. Hillegom wil onderzoeken of er ondernemers zijn die er brood in zien om in de Keukenhoftijd bij het station fietsen te gaan verhuren. Daarbij wordt ook gedacht aan een soortgelijke voorziening van dezelfde marktpartij op de andere twee stations in de Bollenstreek: Voorhout en Sassenheim. Reizigers kunnen dan een dagje Bollenstreek op de fiets plannen, waarbij bijvoorbeeld in Hillegom wordt gestart, tijdens de fietstocht Keukenhof wordt aangedaan en de fiets op een ander Bollenstation weer wordt ingeleverd.

IJsje

,,Ik zie het wel voor me. Fietsers van of naar Keukenhof die onderweg even in ons centrum een terrasje pikken of een ijsje eten, want dat kan hier goed’’, mijmerde GroenLinks-voorman Dick van Egmond, geestelijk vader van het plan, voor zich uit in de raadsvergadering. Ook de meeste andere raadsleden vonden het een aantrekkelijk idee.

Aan een pendelbusdienst tussen het station en Keukenhof, zitten meer haken en ogen, maar ook die mogelijkheid wordt onderzocht. Wel willen de initiatiefnemers van de motie dat de bussen niet over de 2e Loosterweg en de N208 (Leidsestraat/Heereweg) gaan rijden. ,,De 2e Loosterweg krijgt al genoeg verkeer te verstouwen en op de N208 sluiten de bussen alsnog aan in de file’’, aldus Van Egmond. Een route via de N206 en de Delfweg zou een optie kunnen zijn.

Het onderzoek, waarbij ook Keukenhof zelf en de gemeente Teylingen worden betrokken - de laatste in verband met de rol die is weggelegd voor de stations Voorhout en Sassenheim - moet voor november van dit jaar zijn afgerond.

Gecharmeerd

,,Positief dat in de Bollenstreek in de volle breedte wordt meegedacht over bereikbaarheid. Dit plan kan zeker slagen. Alleen over de voorgestelde naamswijziging van het station ben ik minder enthousiast.’’

Zo reageert Keukenhofdirecteur Bart Siemerink op de plannen van Hillegom. Hij zegt graag met de gemeente om de tafel te gaan om de ideeën verder te bespreken.

De baas van de Lissese bloementuin is vooral erg gecharmeerd van het fietsenplan van Hillegom. Hij is er ook van overtuigd dat er ondernemers zijn die er enthousiast van worden. ,,We moeten het aantal mensen dat met de fiets naar Keukenhof komt of wil komen niet overschatten, maar ik denk dat er zeker een markt voor is.’’

Volgens Siemerink is het zonneklaar dat ’we naar ander vormen van vervoer moeten’ richting Keukenhof. ,,Alle beetjes helpen om mensen uit de auto’s te krijgen.’’ Als er pendelbussen vanaf Hillegom gaan rijden, zijn er bij het station volgens hem wel goede voorzieningen voor een vlot vervolgvervoer nodig. Zoals die er al zijn in Haarlem, Leiden, Schiphol en Amsterdam. ,,Ik ben een groot voorstander van vrije busbanen, maar die heb je niet een, twee, drie geregeld.’’

In de naam ’Hillegom-Keukenhof voor het station ziet Siemerink niets. ,,Keukenhof hangt erg aan zijn naam en we houden die graag voor onszelf. Uit historisch perspectief, vind ik het geen goed idee. We hebben bovendien al station Lisse-Keukenhof dat zelfs ons eigendom is. Dat is weliswaar niet meer als treinhalte in gebruik, maar we streven er nog altijd naar om dat ooit weer voor elkaar te krijgen. Maar dit plan van Hillegom heeft die naamswijziging helemaal niet nodig om te slagen.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen