Nieuwe start maaien in Marker- en IJmeer

Nieuwe start maaien in Marker- en IJmeer
Wormsbecher werd al eerder ingezet voor het maaien van fonteinkruid.
© Foto hMC / Eric Molenaar
Hoorn

Grote delen van het Markermeer en IJmeer worden de komende weken ontdaan van waterplanten waar de pleziervaart al jaren veel hinder van ondervindt.

De Stichting Maaien Waterplanten IJmeer Markermeer (SMWIJM) heeft een aantal aannemers opdracht gegeven om in totaal 400 hectare waterplanten te maaien.

Maandag 15 juli start de firma Last bij Hoorn en de firma Wormsbecher op het IJmeer. De bedoeling is dat in een korte periode daarna de belangrijkste knelpunten worden aangepakt.

Waterplantenmelder

Informatie over de gebieden waar wordt gemaaid, wordt verspreid via de app ’Waterplantenmelder’. Waar gemaaid wordt is mede afhankelijk van waarnemingen van watersporters, die daarover met elkaar communiceren via de app.

Via een Whatsappgroep worden havenmeesters en bestuurders van watersportverenigingen op de hoogte gehouden van de locaties die onderhanden worden genomen. Zij kunnen de informatie weer doorgeven aan hun leden en houders van een ligplaats in een jachthaven.

Watersporters klagen al jaren over woekerende waterplanten in het Markermeer en IJmeer. Boten lopen vast in de planten, de planten draaien zich om de schroeven.

In navolging van de watersporters maakten in het verleden ook gemeentebesturen zich er hard voor dat er vaker gemaaid wordt. De maaiactie, die maandag begint, wordt ook mede mogelijk gemaakt door de gemeenten Edam-Volendam, Waterland, Hoorn, Almere en Gooise Meren en de provincies Noord-Holland en Flevoland.

De SMWIJM, die is opgericht door het Watersportverbond en de HISWA, wil in 2020 het aantal te maaien hectares flink uitbreiden. Daar moet een nieuwe vergunning voor worden aangevraagd.

Ook wil de SMWIJM net zoals op de Randmeren, een verruiming van de maaiperiode en aanpassing van de maaihoogte en de maaifrequentie. Ze hoopt dat de betrokken gemeenten volgend jaar ook weer flink in de buidel willen tasten om het maaien van waterplanten mogelijk te maken

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen