Premium

Alkmaar geeft na maanden groen licht voor hervatting bouw Leeghwaterbrug

Alkmaar geeft na maanden groen licht voor hervatting bouw Leeghwaterbrug
© jjfoto.nl / Jan Jong
Alkmaar

De gemeente Alkmaar heeft inderdaad groen licht gegeven voor de bouw van een cruciaal onderdeel van de Leeghwaterbrug.

Dat bevestigt wethouder Marcel van Zon. Eerder deze week zei de provincie al dat hervatting van het werk aan de brug mogelijk is omdat Alkmaar zijn goedkeuring voor het onderdeel nu heeft afgegeven.

Lees ook: Volop verontwaardiging over de Alkmaarse Leeghwaterbrug: ’Ze klooien maar wat aan’

Het betreffende gedeelte is de zogenoemde basculekelder. Daar scharniert straks de brugklep op. Alkmaar weigerde maandenlang om de tekeningen voor dat scharnierpunt goed te keuren, omdat het gemeentehuis niet overtuigd was van de veiligheid van het ontwerp.

,,We hebben steeds constructief overleg gevoerd met alle partijen”, zegt Van Zon. De nu gefiatteerde oplossing is volgens hem ook door Alkmaar aangedragen. ,,Op papier is het veilig. We hebben het doorgerekend en er zijn geen afwijkingen gevonden.”

,,Maar”, zo zegt Van Zon, ,,We blijven ons overal mee bemoeien. Gevraagd of ongevraagd.” In de praktijk betekent dit dat Alkmaarse ambtenaren er met hun neus bovenop zullen staan als het beton voor de constructie wordt gegoten. ,,We controleren alles. Je kunt op papier wel van alles bedenken, maar ook het gieten heeft invloed op de sterkte.”

Alkmaar is als ’bevoegd gezag’ verantwoordelijk voor de veiligheid van de nieuwe brug. Tijdens de bouw controleert de gemeente onderdeel voor onderdeel. De basculekelder was een van de laatste, maar niet het allerlaatste bouwdeel.

Er volgen er volgens Van Zon nog een paar en ook die zal de gemeente stuk voor stuk gaan keuren. Waarbij de wethouder maar vast herhaalt dat er ook dan geen concessies aan de veiligheid zullen worden gedaan.

Wanneer het werk aan de brug daadwerkelijk weer wordt opgepakt, is nog onbekend. Ook Van Zon heeft nog geen idee. Het wachten is op een nieuw bouwplanning. Die moet van aannemer Spie komen, die daar echter geen deadline voor opgelegd heeft gekregen. Pas als die planning er ligt, wordt de nieuwe einddatum van de bouw bekend.

Als het aan het bedrijfsleven van de regio ligt wordt de Leeghwaterbrug dit jaar nog voltooid. Van Zon heeft de provincie gevraagd om de bouw zo veel mogelijk te versnellen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen