Bouw tunnel onder spoor bij Vennewatersweg Heiloo ligt op schema

De tunnelbak, bekeken in oostelijke richting. Links en rechts de ijzeren damwanden, die uit elkaar worden gehouden door de ijzeren dwarskokers. Daar achter het spoorviaduct.© Foto HMC

Henk-Jan den Ouden
Heiloo

De aanleg van de spooronderdoorgang van de Vennewatersweg ligt op schema, zo bleek woensdag tijdens de maandelijkse informatiemiddag.

De graafwerkzaamheden voor de tunnelbak zijn nu op het diepste punt aanbeland, aldus een woordvoerder. Er wordt nu onder het spoor een waterbak aangelegd, die een meter dieper komt dan de rest en wel op zo’n zeven meter onder NAP.

Daarna kunnen de bouwers een meter hoger gaan werken en ze hebben dan als het goed is ook minder last van het opwellende grondwater.

Juist ook vanwege dat grondwater wordt de tunnelbak op zijn plaats gehouden door tientallen ’ankers’; betonnen pijlers die al in de grond zijn gestort. Op deze manier wordt voorkomen dat de tunnelbak gaat drijven.

De tunnel wordt bij het spoorviaduct voor het wegverkeer 4,6 meter hoog. Voor de fietsers wordt met 2,85 meter rekening gehouden en boven het voetgangerstrottoir is de hoogte 2,60 meter. De tunnelbak is zo’n vijftien meter breed. De wanden en de vloer van de tunnelbak zijn een meter dik.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.