Damreünie op topsportniveau bij Heerhugowaard Open

Alexander Schwarzman (links) in actie tegen oud-wereldkampioen Harm Wiersma.© Archieffoto Martin de Haan

Warner de Weerd
Heerhugowaard

Het traditionele Heerhugowaard Open staat vanaf zaterdag weer op de agenda. Dat betekent dammen op topniveau voor sommigen en daarnaast voor bijna elke deelnemer een reünie. Want het overgrote deel van de pakweg vijftig dammers die nu op de deelnemerslijst staan zijn vertrouwde gezichten op het evenement. ,,Veel grootmeesters doen ook mee aan een van de vele activiteiten die wij naast het toernooi houden of komen op zijn minst even kijken”, verklaart Guido Verhagen namens de organisatie. ,,Vooral het voetbaltoernooi is populair.”

Maar voor de top van het deelnemersveld draait het negenrondige toernooi, dat tot en met zaterdag 20 juli duurt en waarvan de eerste prijs 1250 euro is, toch voornamelijk om de resultaten. Grootste blikvanger is oud-wereldkampioen Aleksandr Schwarzman, een man die volgens Verhagen zijn hart heeft verpand aan de organiserende vereniging SNA. ,,Hij kwam, toen we dat nog konden betalen, ook uit voor onze club. Maar nog altijd voelt Alexandr als SNA’er. Hij slaapt bijvoorbeeld bij mijn ouders.”

Schwarzman moest vorig jaar de eerste plaats verrassend laten aan het talent Wouter Wolff die zich nog niet ingeschreven heeft voor deze editie. ,,Maar dat zegt weinig”, aldus de 38-jarige in Heerhugowaard woonachtige Verhagen die tevens voorzitter van SNA is. ,,Veel dammers hebben de gewoonte om zich last minute aan te melden.”

Schwarzman heeft sterke concurrentie van de Senegalese grootmeester Bassirou Ba die vorig jaar vierde werd. Nog een stukje sterker qua rating is Artem Ivanov. Sterker nog, deze Oekraïense grootmeester doet op papier maar weinig onder voor de Rus. De vierde grootmeester die zich heeft aangemeld is de Nederlander Hein Meijer.

Daarnaast nemen er, zoals de plaatsingslijst er nu uitziet, zes internationaal meesters deel aan het evenement waaronder een troef van SNA: Ivo de Jong. Deze Tuitjenhorner heeft in het verleden al bewezen in de top tien te kunnen eindigen, maar zoals het deelnemersveld nu is liggen er misschien wel kansen om bij de beste vijf tot zeven dammers te finishen. ,,Ik ga er ook voor, al zal een goede start essentieel zijn om een topklassering te realiseren”, aldus de 45-jarige dammer. ,,Ik heb wel wat aan het dammen gedaan in de afgelopen periode. Daarnaast is mijn laatste toernooi precies een jaar geleden, dat was ook het Heerhugowaard Open. Dat maakt je wel gretig. Verder heb ik het voordeel dat een aantal sterke dammers meedoet aan de World Cup in Rotterdam dat gelijktijdig met het Heerhugowaard Open plaatsvindt.”

Verhuizing

Met Raymond Koopmanschap en Verhagen doen er nog twee sterke dammers van het eerste team van de Heerhugowaardse vereniging mee aan het evenement dat door de verhuizing van Huygens College dit jaar bij Esdégé-Reigersdaal aan de Krusemanlaan wordt gehouden.

Als nevenactiviteiten kunnen de deelnemers naast het voetbaltoernooi gaan klaverjassen, sneldammen, een dampartij van twee tegen twee spelen of genieten van een avondje Chinees, pannenkoeken en pizza eten.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen