Premium

Gesloten jeugdinstelling Transferium in Heerhugowaard verlegt koers en kan open blijven

Gesloten jeugdinstelling Transferium in Heerhugowaard verlegt koers en kan open blijven
Jeugdinstelling Transferium in Heerhugowaard is gered, althans voorlopig.
© Foto Held Drone-Service
Heerhugowaard

Transferium in Heerhugowaard, de instelling voor gesloten jeugdzorg van Parlan voor minderjarigen (12-18 jaar) met ernstige gedragsproblemen en ontwikkelingsstoornissen, blijft open.

Het lot van Transferium (bijna 200 medewerkers, 80 opvang-/behandelplekken) hing aan een zijden draadje.

Koepelorganisatie Parlan raakte dit jaar het contract voor ’jeugdzorg plus’ met 18 gemeenten in Noord-Holland Noord kwijt aan Horizon in Bakkum.

Leegstand

De verloren aanbesteding leidde tot leegstand: thans verblijven 54 jongeren in Transferium.

Zo’n 25 minderjarigen zijn afkomstig uit zeven gemeenten in IJmond/Kennemerland, waarmee Parlan een overeenkomst tot en met 2021 heeft.

Door de focus te verleggen en lege plekken proberen in te vullen met cliënten voor zware, open jeugdzorg verwacht Parlan het in 2009 geopende huurcomplex Transferium overeind te houden. Leegstand kost tonnen per maand.

Andere doelgroep

„Niets doen is geen optie. Dan moeten we vaste medewerkers ontslaan. Door een andere doelgroep kinderen aan te nemen, willen we dat scenario voorkomen”, stelt bestuursvoorzitter Mariëtte Vos-Lambooy.

Zij heeft het personeel donderdagmiddag op de hoogte gebracht van de nieuwe koers, waarbij gesloten en zware open jeugdzorg zullen worden gecombineerd.

Kleinschaliger

Vos waarschuwt dat Transferium vroeg of laat toch eens de deuren sluit, omdat kleinschaliger jeugdvoorzieningen dichterbij (t)huis steeds meer in zwang raken. Ook Parlan wil die realiseren.

Lees ook: Reddingsboei Transferium in Heerhugowaard, kroonjuweel in jeugdzorg, lijkt gevonden

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen