Vis bakken is topsport op het Vistieval van Den Oever

Vis bakken is topsport op het Vistieval van Den Oever
Het Wieringervisbakteam is op stoom.
© Foto Peter van Aalst

Den Oever viert zaterdag 13 juli alweer de tiende editie van het Vistival, het jaarlijkse visfeestje in de havenstad. Bij visliefhebbers heeft het feest een inmiddels vaste plaats in de agenda.

Ruim zevenduizend bezoekers verwacht Esmeralda Dekker, mede organisator van het visfeest, te mogen verwelkomen. ,,Het wordt nog spannend of het hele haventerrein wel netjes is, met al dat werk aan de dijkverzwaring.” Dekker ligt er niet wakker van. ,,Het feest wordt echt gedragen door de inwoners van Den Oever. We konden zonder probleem bij aanliggende bedrijven extra parkeerplaats regelen.”

Ruim tachtig standhouders zorgen voor de nodige variatie op de jaarmarkt. Op de vismarkt bij de visafslag is een nautische hoek ingericht waar vangsten uit de Waddenzee en de Noordzee zijn uitgestald. Het Wieringervisbakteam bakt voor de liefhebber vele, vele visjes.

,,Vis bakken in het team zien we hier in het dorp als topsport”, lacht Dekker. ,,Het is behoorlijk aanpoten, maar dat zijn ze hier wel gewend.” De eerste kraam op de markt is van de organisatie. Kinderen kunnen hier een boekje met een speurtocht door de hele haven afhalen. Natuurlijk is er ook een springkussen. Op de markt zingen shantykoren bekende zeemansliederen. Veel kotters die aan de kade liggen zijn voor het publiek toegankelijk. Mannen uit de praktijk geven graag uitleg over de machtige machines en hun avontuurlijke leven op zee.

In de haven varen de historische aken. Voor een beperkt bedrag kan een rondvaart worden gemaakt. Het batig saldo van het feest gaat naar het goede doel.

Vorig jaar kon onder andere een mooi bedrag worden overgemaakt naar hospice Het Nieuwe Huis.

Het Vistival in Den Oever is op zaterdag tussen tien en vijf uur gratis toegankelijk.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen