Premium

Klachten in Badhoevedorp: Tot diep in de nacht jongeren voor de deur

Klachten in Badhoevedorp: Tot diep in de nacht jongeren voor de deur
Badhoevedorp

Bewoners van de Reigerstraat en de Haverstraat in Badhoevedorp zijn de overlast van groepen jongeren helemaal zat.

Badhoevedorper Snijders kwam naar Hoofddorp om de gemeenteraad van Haarlemmermeer op de hoogte te stellen van de ernst van de zaak. ,,Ik woon er nu zes jaar en er zijn problemen vanaf dag één. Elke avond en nacht groepen jongeren voor de deur van donderdag tot en met zondag. Nu het mooi weer is hebben we ze de hele week door. Eerst een groep tot rond middernacht, daarna de volgende groep. Die gaan indrinken voor een feestje of komen na het feestje nog even langs tot vijf uur in de morgen.’’

De raadsleden blijken niet van dit probleem op de hoogte. Ze vragen wat de bewoners zelf al hebben gedaan om de problemen aan te kaarten. ,,Heeft u de wijkagent ingeschakeld’’, willen Forza-raadslid Erik Vermeulen en Wim Jansen (GroenLinks) weten. Jazeker, zegt Snijders, ,,maar die kan weinig doen. Handhaving rijdt ’s nachts met twee auto’s rond in heel Haarlemmermeer. Als ze er zijn zien ze een momentopname. Er is ons als bewoners gevraagd foto’s te maken en dat doen we ook. Ik ga ook zelf met de jongeren in gesprek’’, antwoordt Snijders.

De jongeren komen niet allemaal uit de buurt, kan de Badhoevedorper vertellen. ,,Sommige wel. Ik ken een meisje uit de buurt. Ik ben met haar in gesprek gegaan en heb gevraagd of we even naar haar vader zullen lopen. Dat was niet de bedoeling. De volgende dag stond die vader wel voor de deur om zijn verontschuldigingen aan te bieden’’, vertelt Snijders.

Het gaat om verschillende groepen jongeren en veel van hen komen uit Amsterdam-West. Een bekend probleem in Zwanenburg en Badhoevedorp. Daar liepen een paar jaar geleden groepen van tientallen jongeren rond in de buurt van het dorpshuis. De groep was toen te groot voor de politie om te kunnen optreden.

Op zoek naar een oplossing voor de problemen rond de Reigerstraat willen raadsleden weten of de buurtbewoners zelf ideeën hebben. ,,Het is een speelterrein voor kleinere kinderen. Dat kun je aanpassen’’, zegt Snijders. ,,De jongeren hangen op een grote schommel. Haal die weg. Haal de bankjes weg. Zet een hek om het veld, dan kun je er niet met scooters komen. Pas de stoep aan, maak het moeilijk. En surveilleer regelmatig’’, somt hij op.

Burgemeester Marianne Schuurmans weet dat het speelterrein komend najaar wordt gerenoveerd. Dat is een optie, zegt ze. Raadslid Rinus Beusenberg (SRH): ,,Dat is na de zomer. Die gaat nu beginnen. Kan er niet morgen iets gedaan worden?’’ Schuurmans zal kijken.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen