Premium

Plan: tot 68 nieuwe woningen in de Dorpsstraat om Corso Bioscoop voor Castricum te behouden

Plan: tot 68 nieuwe woningen in de Dorpsstraat om Corso Bioscoop voor Castricum te behouden
Schets van Floresteyn voor het mogelijk nieuwe straatbeeld van de Dorpsstraat-hoek Torenstraat.
Castricum

Op initiatef van de gemeente Castricum heeft vastgoedadviesbureau Floresteyn de mogelijkheid bekeken of behoud van Corso Bioscoop op ongeveer dezelfde plek aan de Dorpsstraat mogelijk is.

Bioscoopeigenaar Erik Weel stopt met Corso als hij niet de mogelijkheid krijgt een nieuwe bioscoop te bouwen die voldoet aan de moderne eisen. Het huidige gebouw aan de Dorpsstraat is op. Weel heeft meermalen herhaald te willen aanhaken bij een grotere herontwikkeling.

Floresteyn heeft een studie gemaakt van de mogelijkheden een nieuwe bioscoop te bouwen in combinatie met woningen, die als ’kostendragers’ het project financieel haalbaar kunnen maken.

In de plannen van de vastgoedadviseur gaat het hele gebied Dorpsstraat 64-78 en de hoek met de Torenstraat (Torenstraat 1) op de schop. Daarbij schuift de bioscoop een stukje op. Het krijgt de door Weel gewenste ruime foyer. Bovenop de bioscoop komen appartementen, eronder een parkeergarage met 49 parkeerplaatsen.

Tussen de ’nieuwe’ Corso en de hoek met de Torenstraat zouden daarnaast twee appartementenblokken moeten komen. In de visie van Floresteyn zijn 68 woningen mogelijk en benodigd om het gehele project rond te krijgen. Dat is variant 1.

Massaal

Deze variant voldoet volgens de gemeente echter niet aan de ’stedenbouwkundige uitgangspunten’. Het is te massaal en te hoog. Vandaar dat er ook een variant 2 is ontwikkeld. Daarin is ruimte voor 61 woningen. Dat wil zeggen: zeven woningen minder, en dat betekent 1,4 miljoen euro minder opbrengst. Volgens de ontwikkelaar een gevoelig tekort: ’Meer bouwvolume zou wenselijk zijn’.

Om de appartementen te ontsluiten is er een doorbraak bedacht tussen Dorpsstraat en Korte Cieweg, met eenrichtingsverkeer vanuit de Korte Cieweg. Vanuit de Dorpsstraat kunnen er slechts fietsers in.

Het college van b en w van Castricum heeft kennis genomen van de plannen van de initiatiefnemer. Die mag na het reces zijn plannen presenteren in de raad. Wethouder Paul Slettenhaar laat in een schriftelijke reactie weten: ,,Het is heel mooi om dit samen op te pakken met de ontwikkelaar. We zien een filmtheater als een belangrijke voorziening. De ontwikkelaar heeft twee boeiende opties aan ons voorgelegd. We vinden het nu vooral interessant wat raad en omgeving er van vinden.”

De ontwikkelaar presenteert zijn varianten in september in de raad. Het college neemt ’een neutrale positie in tegenover de twee plannen’.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen