Met Bert Kiewiet gaat een van de beste voetballers heen die Schagen voortbracht, maar ook een bourgondiër die net zo lief ’pielde met de bal’

Met Bert Kiewiet gaat een van de beste voetballers heen die Schagen voortbracht, maar ook een bourgondiër die net zo lief ’pielde met de bal’
Bert Kiewiet
© Archieffoto
Schagen

Minder dan twee weken na generatiegenoot Willem de Vries, moet de Schager sportgemeenschap weer één van zijn grootste zonen missen. Bert Kiewiet flirtte even met een profbestaan bij AZ maar bleef ’pielen met de bal’ eigenlijk het mooiste van alles vinden.

Bert Kiewiet 1964-2019

Vóór en na twee jaar in Alkmaarse dienst, met eenmalige bijdrage in het eerste elftal tegen Roda JC en Jos Daerden als directe tegenstander, was Schagen zijn club. Hij gedijde er vanwege de gemoedelijkheid. Voor hem die als 15-jarige debuteerde met twee goals tegen VVS, geen profbestaan.

Een van de allerbeste voetballers die de regio voortbracht bleef, tot de ziekte die de laatste twee en een half jaar van zijn leven bepaalde hem er toch onder kreeg, actief als administrateur in de grafische sector. Omdat de bourgondische kant van het bestaan ook zeker zijn grote belangstelling had.

Zoals dat past bij een liefhebber die pielen met een bal boven winnen stelde, jeugd trainen belangrijker vond dan de verantwoordelijkheid van een selectie.

De twee keer dat hij met Dennis Kanne regionale voetballers voorbereidde op een oefenwedstrijd tegen AZ, lieten zien dat hij ook daar een groot talent voor had. Maar een innemende persoonlijkheid, wiens werkelijke emoties vaak verborgen bleven achter zijn nuchtere inborst, koos zijn eigen pad.

Louis van Gaal, die Bert Kiewiet onder zijn hoede had in het toenmalige Jong AZ, zei ooit niet het idee te hebben dat deze voetballer de instelling had om ten koste van alles te slagen in dat milieu. ’Een goede linkspoot, maar net niet goed genoeg’, stelde Van Gaal.

Bert Kiewiet, die als inwoner van Sint Maarten een partner en twee zoons achterlaat, counterde destijds dat hij het niet op kon brengen. Als regisseur van zijn eigen carrière legde deze topper persoonlijke accenten. Liet twee jaar AZ bezinken en stapte weer in aan de Julianalaan bij Schagen.

Dat hij met hooggewaardeerde teamgenoten als Peter Helsloot, Willy Snellen, keeper Marco Blaauboer, Joost Schimmel en Willem de Vries meenam naar de toppen van de derde klasse.

Het volgende perron werd niet gehaald. Onnodig, vond Bert Kiewiet. Ondertussen liet de allerbeste weten dat andere clubs die aan hem trokken vergeefs bezig waren.

Dat hij zich wel liet verleiden tot een jaar Scagha in de zaal was verrassend. Maar het groenwit knelde een zoon die zich aan de andere kant van de stad meer thuis voelde.

En bij Schager Weekblad, zijn werkgever ook toen, dat later fuseerde met Van Geelen, weer kon pielen met een bal.

Verlost van het tactische keurslijf van Scagha. Een rasvoetballer, thuis in een wereld die hem omarmde. En die hij nu op te jonge leeftijd moet verlaten.

Meer nieuws uit Sport Schagen

Meest gelezen