Premium

Bibliotheek Hilversum onderzoekt ook verhuizing naar winkelpassage van Gooische Brink

Bibliotheek Hilversum onderzoekt ook verhuizing naar winkelpassage van Gooische Brink
Hilversum

De bibliotheek die een plek krijgt in de passage van winkelcentrum Gooische Brink, waar op dit moment de helft van de winkels leegstaat. Het is een van de verhuisopties die de komende maanden serieus onderzocht wordt.

Dat bevestigt directeur Els Brons van de Hilversumse bibliotheek. Eerder was al bekend geworden dat het BCC-pand aan de Kerkbrink in beeld is bij de bibliotheek. Samen met Museum Hilversum en Beeld en Geluid onderzoekt de bieb de mogelijkheden voor een ’Mediaplein’ op of rond de Kerkbrink. De gemeente Hilversum stelde onlangs een bedrag van 81.000 euro beschikbaar aan de drie instellingen om met een goed plan te komen. „Een van de vragen die we moeten beantwoorden is waar we dan naartoe gaan. Dat kan het BCC-pand zijn, de winkeltjes richting het postkantoor of de Gooische Brink. Alle opties worden komende maanden onderzocht”, meldt Els Brons.

Steps

Van de 28 winkelpanden in het passagedeel van de Gooische Brink staan op dit moment 13 units leeg. Een recordaantal in het winkelcentrum dat al jaren met forse leegstand kampt. Nu ook kledingwinkels Steps, Coolcat en Moscow de deuren definitief gesloten hebben biedt de passage een treurige aanblik. Bij de ingang aan de kant van de Kerkstraat is de leegstand het grootst.

„Lijkt me fantastisch als de bibliotheek hierheen komt.”, zegt Edwin Wulterkens, eigenaar van Wulterkens Customized Wear en voorzitter van de winkeliersvereniging van de Gooische Brink. „De bieb met een hippe koffiecorner erbij. Dat trekt publiek. Ze zouden dan het hele stuk vanaf Bakker Bart tot de uitgang bij de Kerkbrink krijgen. Dan kan de New Yorker opschuiven naar voren richting Kerkstraat, dat willen ze ook graag heb ik begrepen.”

Ondanks de leegstand geloven de overgebleven ondernemers nog volop in de Gooische Brink. Anne Kap van conceptstore Mat (kleding, accessoires en kapper) tekende vol vertrouwen weer voor twee jaar bij. „Ik zou zo nog een tweede winkel hier openen, met mannenkleding bijvoorbeeld. Ik geloof erin.”

Ook de rest van het centrum van Hilversum kampt met een flinke winkelleegstand. Uit een inventarisatie die deze krant maakte in de Kerkstraat, Leeuwenstraat, Schoutenstraat en Gooische Brink, blijkt dat 31 van de 157 winkelpanden leeg zijn. Dat is twintig procent. De gemeente Hilversum laat in een reactie weten zich zorgen te maken over de huidige leegstand in het centrum. „We zijn met Centrum Hilversum en de eigenaar van de Gooische Brink in gesprek over deze situatie’, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen