Premium

De schelp en discokroonluchter, Huize De Dieu combineert stoer met rococo

De schelp en discokroonluchter, Huize De Dieu combineert stoer met rococo
Voorzitter Maurice Karel; ,Dit is een huis met veel krullen en slingers met daarin strakke meubels.’’
© Foto’s Erna Faust

Carel de Dieu knielt voor z’n vrouw Anna Bregita de la Croix. Hij liet zichzelf en zijn vrouw afbeelden als herderspaar. De achttiende-eeuwse burgemeester waakt over zijn schapen. Tegenover het schilderij naar een prent van de zestiende-eeuwse Jacob Neefs naar een ontwerp van schilder Jacob Jordaens hangt een futuristische kroonluchter. Daar kunnen zelfs discokleuren uit komen.

De combinatie is het sierlijke en elegante, gekenmerkt door schelpvormen, van de rococostijl met stoer. Zo omschrijven voorzitter Maurice Karel en ’Mrs. De Dieu’ Astrid Tromp de huisstijl van sociëteit De Dieu. „Dit is een huis met veel krullen en slingers met daarin strakke meubels. Stoer. Zakelijk uitnodigend”, zegt Karel.

De combinatie wordt versterkt door de gouden lijsten en oude wandschilderingen die nog dateren uit de bouwperiode, aangevuld met vliegtuigloungestoelen. Er is een splinternieuwe bar. Een oude lift is omgebouwd tot een minibar.

De schelp en discokroonluchter, Huize De Dieu combineert stoer met rococo
Ooit een lift, nu kan er drank genuttigd worden.

Huize de Dieu, ook wel Huize Egmont uit 1744, heeft een modern randje gekregen.

De stoere elementen zijn nieuw. Het is het resultaat van vijf jaar werken. In 2014 staken meer dan honderd Alkmaarse mannen de koppen en portemonnees bij elkaar om het monument aan de Langestraat te redden.

Het meer dan honderdkoppige wezen werd sociëteit De Dieu. Een mannenclub. Daar hangt een mysterie omheen net als bij de Vrijmetselaars. Het beeld is dat de elite van de samenleving daar achter de schermen aan de knoppen draait.

Tromp: „Het zijn mannen die er toe doen”, een uitspraak met knipoog, terug te vinden bij de bouwheer van dit huis.

Elitair? Echt niet, zegt voorzitter Karel. „Het is een plek waar je weet dat medebezoekers niet iets van je nodig hebben. Vaak moet je bij een serviceclub iets terug doen, dat hoeft hier niet. Iedereen is er gelijk. Iedereen kan erbij. Er zijn slechts een paar voorwaarden. Er wordt gevraagd wat je verwachtingen zijn. Er wordt contributie verwacht. En je moet niet met een lid op gespannen voet staan. Er moet geen conflict zijn. Het helpt als iemand een goed woordje voor je doet.”

Status

Volgens Karel bundelen die mannen niet hun status om vervolgens dat gewicht in de strijd te gooien bij eigen belangen of politieke onderwerpen. „Tuurlijk worden er wel eens zaken besproken, ’t is ook ’lonely at the top’. Er ontstaan zo wel eens plannen, maar dat is niet de insteek. De insteek mag niet zijn om hier zakelijk zieltjes te winnen. We zetten de kennis in om te leren. Zo worden er lezingen gehouden of trainingen gegeven.”

De schelp en discokroonluchter, Huize De Dieu combineert stoer met rococo
Modern en rococo komen samen.

Oude mannen met bolhoeden en sigaren op dure bankstellen, butlers die ze bedienen. De basis en achtergrond van een mannenclub. Dat idee is achterhaald, stellen Tromp en Karel. ’Het is echt geen oude mannenclub.’

Hij bestaat wel alleen uit mannen. 160 stuks. Maar van alle leeftijden. Zo omarmen ze ook jonge expats.

Het idee is wel ’mannen onder elkaar’, zegt Tromp. Samen formule 1 kijken, vergaderen. Roken in de daarvoor bestemde kamer.

Tromp is de enige vrouw en meteen een oudgediende in Huize de Dieu. „Ons geweten en geheugen”, zegt de voorzitter. Afkomstig uit het verzekeringswezen, ze zit er al sinds 1985 en regelt alles achter de schermen. Ze doet ook de rondleidingen door het gebouw.

Ze haalt de schouders erover op dat er geen vrouwen in de sociëteit zitten. Het was van oudsher een herenhuis...

De wereld verandert wel, beaamt voorzitter Karel. Hij geeft aan dat het niet ondenkbaar is dat er ooit een vrouwelijke voorzitter komt, maar het is nu nog iets te vroeg. De meningen zijn erover verdeeld binnen de club, geeft-ie aan. Het ligt gevoelig.

Karel komt uit de financiële wereld. Hij is al twintig jaar verbonden aan de Hooge Waerder, kantoor voor belastingadviseurs, juristen en accountants. Hij is blij voorzitter te zijn. „Het past me wel. Ik kom hier ook vaker, sinds ik voorzitter ben.”

De schelp en discokroonluchter, Huize De Dieu combineert stoer met rococo
Astrid Tromp en Maurice Karel.

Zwaar weer

In 2013 zat het pand in zwaar weer. Het huis werd verkocht aan de combinatie Kennemer Haeve Groep en De Geus Bouw. Er stond een bestemming op van wonen, winkel en kantoor. Ondanks monumentenstatus was er dus bewegingsruimte om iets te doen met het pand. De angst sloeg in bij liefhebbers van het monument en bij de politiek. Het monument mocht niet zomaar een winkelpand worden.

„Een knuppel in het hoenderhok”, analyseert Karel terugblikkend. Er was opschudding veroorzaakt waardoor de politiek in actie kwam. Hij denkt niet dat er echt sprake was dat iemand het zou willen ombouwen tot winkelpand. Door de oproep kwam er aandacht voor de historische waarde van het monument.

Dat vond gehoor en zo kon de sociëteit gevormd worden. De volgende stap was geld verzamelen. Honderd man en de bank droegen bij. De Dieu had weer een toekomst.

Het interieur heeft een facelift gekregen, maar veel noodzakelijke dingen moesten ook gebeuren. Er is steeds weer onderhoud nodig. Dat is niet eenvoudig, zegt de voorzitter. Hij wijst op de achterkant van het gebouw dat recent gerestaureerd werd. „Dat moet baksteen voor baksteen gebeuren.” Omdat het een monument is, mag er verbouwd en verplaatst worden, maar niets wordt weggegooid.

Er moet steeds weer opnieuw geld worden gereserveerd voor de nieuwe fase onderhoud van het oude pand. Het pand staat nu ook in de steigers voor onderhoud aan de voorgevel. Als de ene fase af is, begint de volgende alweer. De sociëteit is nu constant aan het werk, maar Karel ziet geen beren op de weg. „Het huis is nooit af. Steeds begint een nieuwe cyclus. We kunnen altijd weer voor een nieuwe verrassing komen te staan, maar wij zorgen goed voor het pand hoor.”

Dominic Schijven

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen