Heerhugowaardse jeugdraad heeft antwoord op eenzaamheidsmotie: ’wordt vervolgd’

In de jongerenraad van februari werd de eenzaamheidsmotie aangenomen.© Foto Erna Faust

Gerard van Engelen
Heerhugowaard

De jongerenraad in de gemeente Heerhugowaard heeft na vijf maanden een reactie gekregen op een begin dit jaar aangenomen motie over het bestrijden van eenzaamheid. Da’s in de reguliere politiek een doodzonde.

In een memo aan de jongerenraad (die één keer per jaar bijeenkomt) laat het college weten: ,,Het heeft een tijd geduurd, maar het college van burgemeester en wethouders heeft een antwoord geformuleerd op jullie motie.’’ Dat antwoord komt erop neer dat ’na de zomer’ wordt gekeken wat er met de ideeën van de jongeren gedaan kan worden. ,,Dit word besproken in de adviescommissie van de raad. Daarvoor worden jullie ook uitgenodigd. Dat zal waarschijnlijk in september of oktober zijn.’’

Eenzaamheid

De jongerenraad nam op 11 februari van dit jaar de motie aan die het college opdraagt om jongeren en ouderen samen ideeën te laten ontwikkelen om eenzaamheid en verveling tegen te gaan. Aanleiding voor de motie was ’het hoge percentage mensen dat zich eenzaam voelt onder alle leeftijdsgroepen.’

Het politieke probleem met de jongerenraadmoties is dat ze geen officiele status hebben, dus dat de raad ze formeel niet kan overnemen in het beleid. Feitelijk zou een raadsfractie de jongerenmotie ’officieel’ moeten adopteren.

De procedure is nu dat de jongeren vóór de zomervakantie worden geïnformeerd over wat er met hun moties gebeurt, omdat ze na de vakantie vaak naar andere scholen verhuizen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.