Premium

Nieuwe immuuntherapie: medische proef bij patiënten met melanoom en longkanker

1/2
Amsterdam

Het Antoni van Leeuwenhoek is dichtbij een nieuwe, experimentele immuuntherapie voor mensen met uitgezaaid melanoom, een zeer agressieve vorm van huidkanker. De methode is ook kansrijk voor andere vormen van kanker.

Het Amsterdamse ziekenhuis en onderzoekscentrum - het Nederlands Kankerinstituut NKI - heeft 1,5 miljoen euro subsidie gekregen om de immuuntherapie uit te testen, zo wordt vandaag bekendgemaakt. Die bijdrage krijgt het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) van ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.

Bij immuun- (of immuno-)therapie wordt het eigen afweersysteem van het lichaam ingezet om kanker te bestrijden. Het is een nog vrij jonge behandelvorm. Juist mensen met een uitgezaaid melanoom (maar ook patiënten met longkanker), voor wie de prognoses doorgaans somber zijn, hebben hier baat bij. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 800 tot 900 nieuwe patiënten met uitgezaaid melanoom.

Immuuntherapie heeft de afgelopen jaren voor een revolutie gezorgd. Ongeveer de helft van de patiënten reageert goed op deze middelen, al betekent het ook dat de behandeling bij de andere helft niet aanslaat.

Het AvL heeft nu een methode ontdekt waarbij dat mogelijk wel gebeurt. Daarbij worden T-cellen, witte bloedcellen uit het afweersysteem, uit het lichaam gehaald en zo veranderd dat ze, eenmaal teruggeplaatst, de tumor wél herkennen als gevaarlijk en die daarom ’kunnen opruimen’, zo meldt het AvL. ,,In deze studie wordt onderzocht of en hoe goed deze nieuwe T-cel therapie werkt voor deze groep patiënten en of deze behandeling veilig is.’’

Het bijzondere is dat deze vorm van immuuntherapie mogelijk ook werkt bij andere vormen van kanker. Op dit moment kan dat nog nauwelijks. Groot voordeel is verder dat hij minder bijwerkingen oplevert, zo bleek in een voorstudie. Dat komt omdat de teruggeplaatste T-cellen alleen de tumor aanvallen, en niet ook gezond weefsel.

,,We beginnen met een kleine groep - vijf - patiënten en hopen dit bij positief resultaat uit te breiden naar grotere groepen’’, verklaart internist-oncoloog John Haanen van het AvL. ,,Het mooie is dat deze aanpak toegepast kan worden op verschillende soorten kanker en een uitkomst kan zijn voor patiënten met tumoren die slecht op de bestaande immuuntherapieën reageren. Zoals patiënten met borst-, pancreas-, darm- en eierstokkanker.’’

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen