Premium

’Blik voor voer’ - Zaans zwerfafval helpt Bosnische zwerfhonden [video]

’Blik voor voer’ - Zaans zwerfafval helpt Bosnische zwerfhonden [video]
Krommenie

Vele kilo’s aluminium blikjes heeft Fred Steenbergen uit Krommenie al uit de berm geplukt of ingezameld. Goed voor het milieu, maar vooral: goed voor de zwerfhonden in Bosnië.

Langzamerhand is de Krommenieër een bekendheid aan het worden. Onopgemerkt naar zijn werk in Amsterdam fietsen is er steeds minder bij. ’Kijk, dat is die meneer met die grijper waar ik het over had’, hoort hij mensen tegen elkaar zeggen. Of ’Kudo’s voor je goeie werk!’, tegen hemzelf.

Het is dan ook een bezienswaardigheid hoe hij al fietsend met een grijper zwerfafval uit de berm plukt en in een bak achterop deponeert. Hij doet het met zwier, want hij heeft routine. Ook als hij met de honden wandelt, gaat de grijper steevast mee.

’Blik voor voer’ - Zaans zwerfafval helpt Bosnische zwerfhonden [video]

Honden

De Krommenieër is een vijand van zwerfafval, maar vooral een vriend van honden. Sinds dertien jaar zijn hij en zijn vrouw betrokken bij een groep Nederlanders die in Bosnië een zwerfhondenproject hebben. Onderdeel daarvan is het steriliseren van zwerfhonden.

,,We halen ze van de straat, vangen ze in een leegstaande school op, voor en na de operatie, en daarna zetten ze met een oormerk in weer op straat.’’ Ook ondersteunt de groep een asiel in de provinciestad Orasje.

Airmiles

Om voer en medicijnen voor de honden in dat asiel te kunnen kopen, spaart Steenbergen erop los, samen met iedereen die mee wil doen. Een miljoen Douwe Egbertspunten was zijn eerste doel. Airmiles zijn ook een belangrijke actie. En sinds bijna een jaar zijn er de blikjes. Al het geld gaat naar de stichting Dierenopvang Bosnië, sinds kort aangesloten bij Wereldasielen.

1 blikje = 1 cent

Een kilo aluminium is 80 blikjes is 80 cent. Tot nu toe werd al 260 kilo ’geoogst’. ,,Steeds meer mensen doen mee’’, vertelt Steenbergen. ,,Deelnemers aan de maandelijkse Zwerfvuil Estafette van de gemeente verzamelen blikjes voor me. Bij mij in de buurt doen mensen dat ook voor me. En buiten bij de McDonalds in Beverwijk hebben we ook een krat neergezet. Alles voor het goede doel!’’

Zie zwerfdieren.com en wereldasielen.com

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen