Iepziekte in Den Helder: zevenhonderd bomen gaan tegen de vlakte

Den Helder

De gemeente Den Helder heeft opdracht gegeven om verspreid door de gemeente bijna zevenhonderd iepen te laten kappen. Aanleiding is de iepziekte.

Het gaat om tachtig laanbomen en zeshonderd kleinere iepen uit verschillende bossingels. De zieke bomen staan verspreid over de hele stad, maar vooral binnen de Linie. Veel van deze bomen zijn beeldbepalend in de straat, maar niet meer te redden.

Ook in De Schooten en Julianadorp is iepziekte geconstateerd. ,,En we verwachten dat er nog meer zieke iepen bij komen. Ook die zullen het veld moeten ruimen’’, aldus de gemeente in een verklaring.

Iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. Zieke bomen besmetten via hun wortels de gezonde bomen die naast hen staan.

Daarnaast legt de iepenspintkever eieren in zieke en verzwakte iepen. In de zomer komen de eitjes uit en vliegen de jonge kevers naar gezonde bomen om hiervan te eten. Als ze van de zieke boom schimmelsporen met zich meedragen, besmetten ze zo de gezonde boom.

Zodra een boom symptomen van iepziekte vertoont, gaat een gespecialiseerd bedrijf de boom controleren.

Een kenmerkende bruine verkleuring onder de schil en een doffe kleur van het ontblote hout wijzen op iepziekte. ,,Is de boom inderdaad ziek, dan mag het bedrijf de boom direct verwijderen en versnipperen’’, zo meldt de gemeente.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.