Boekweit Olie Tennistoernooi ondervindt geen hinder meer van ’Amstelveen’

Boekweit Olie Tennistoernooi ondervindt geen hinder meer van ’Amstelveen’
Hoornaar Edward Etty plaatste zich dinsdag voor het hoofdtoernooi van het Boekweit Olie Tennistoernooi.
© Foto Marcel Rob
Hoorn

Edward Etty maakt woensdag zijn opwachting in de eerste ronde van het Boekweit Olie Tennistoernooi. De Hoornse tennisser plaatste zich hier dinsdag voor via het kwalificatietoernooi. In de vierde en laatste ronde won hij op sportpark De Blauwe Berg van Arthur van der Kooij.

In totaal sloegen vier spelers zich naar het hoofdtoernooi van het vier sterren nationaal ranglijsttoernooi op de banen van HLTV Juliana. De drie andere tennissers die hierin slaagden waren Frank Kemper, Joris Hoogland en Xaveam van Wijk.

,,Ik denk dat het voor het laatst in de vorige eeuw is geweest dat we een schema 32 konden vullen’’, zegt toernooidirecteur Onno Noordegraaf over het grote aantal inschrijvingen voor het kwalificatietoernooi. In totaal begonnen hier maandag dertig tennissers aan. ,,Normaal gesproken neemt de kwalificatie maar een dag in beslag, maar omdat we nu ook die laatste ronde moesten spelen, konden we dit pas vanmorgen afronden.’’

Animo

Naar de reden voor de grote animo is het gissen voor Noordegraaf, maar een vermoeden heeft hij wel. ,,Er is deze week geen ITF toernooi meer. Er was de laatste jaren een reeks van future’s met Breda en Alkmaar en met Amstelveen in deze week als slotstuk. Veel spelers deden dan liever daar mee om te proberen een ATP-punt te verdienen. Dat kostte ons op het laatste moment ook vaak nog afzeggingen van direct toegelaten spelers omdat die op dat Future nog een verplichting hadden terwijl ons toernooi al begon. De regels van ITF’s schrijven voor dat je nergens anders mag spelen als je daar nog een verplichting hebt. Ook niet in het dubbelspel bijvoorbeeld. Ook van zulke afzeggingen is nu (nog) geen sprake.’’

De afgeslankte speelkalender zorgde niet alleen voor een druk bezet kwalificatietoernooi, ook het hoofdtoernooi kon dit jaar rekenen op veel inschrijvingen. Dat het deelnemersveld afgelopen week in deze krant als minder sterk werd betiteld dan vorig jaar begrijpt Noordegraaf, maar hij plaatst er wel een kanttekening bij.

Ranking

,,Er doen dit jaar misschien wel minder spelers uit de nationale top-20 mee, maar de ranking is wat gewijzigd. Spelers die vooral op het profcircuit spelen staan daar nu hoger op dan in het verleden. En dus zijn de tennissers die voornamelijk nationaal ranglijsttoernooien spelen daarop wat gezakt. Maar als je naar de top-20 kijkt, dan kom je zo op een man of dertien, veertien die eigenlijk altijd in het buitenland zijn om te tennissen. Jongens als de Grieksporen en Gijs Brouwer. De spelers die daar pal achter staan op de ranglijst doen hier mee.’’

Met tennissers als Bart de Gier, Jasper Smit, Boy Westerhof en Tim van Terheijden heeft het Boekweit volgens Noordegraaf een veld waarmee ieder vier sterren ranglijsttoernooi voor de dag kan komen. Spelers die dergelijke toernooien al vaker wonnen ook. Het schema werd de afgelopen dagen verder opgekrikt met een aantal wildcards. Van de zes spelers die alsnog werden toegelaten is Igor Sijsling de meest in het oog springende. De voormalig nummer 52 van de wereld is de huidige nummer 13 van Nederland.

Vrouwen

Bij de vrouwen sloegen Zoë Gubbels, Esmee Andresen, Annemart Kleijn en Emma van Poppel zich dinsdag door de kwalificatie. Dominique Karregat is als nummer 20 van Nederland de hoogst gerangschikte tennisster die een wildcard kreeg.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons